Amennyiben a kormány elfogadja a külpiaci nagykereskedelmi áramárat (vagyis nem tesz a drágulás ellen), akkor a nagyfogyasztók számára akár 30-40 százalékkal is emelkedhetnek ezek a költségek a közeljövőben. A Mol esetén e költségek jelenleg mintegy 25 milliárd forintra rúgnak, amiből nagyjából 8 milliárd forint körüli adózás utáni eredménycsökkenés adódik a drágulás esetén - írja a Concorde hírlevelet. Az elemzés szerint ezt az összeget a Mol 200 milliárd forint körüli éves eredményéhez viszonyítva akár az is magyarázatot nyerhet, hogy miért esett az olajpapír az utóbbi napokban néhány százalékot. Mindez ugyanakkor arra is magyarázatot adhat, miért lehetnek fontosak a Mol és a cseh CEZ közös erőműépítési tervei, még ha azok a hazai cég eddigi profiljától el is térnek. A Concorde a tervek megvalósulásától évi mintegy 15 milliárd forint megtakarítást vár a Molnál.) Az OTP-t nem az áramár, hanem az érintheti negatívan, ha bekövetkezik, hogy a bankok ezentúl nem írhatják le költségként a potenciális veszteségekre képzett céltartalékot. Ennek a hatása az OTP-re - miután 22 milliárd forintnyi provízió kerülne ki a 16 százalékos adókulcs alól - nagyságrendileg 3 milliárd forint körül lehet majd a Concorde számításai szerint. Ezt az összeget az idénre tervezett 235 milliárdos eredményhez hasonlítva látszik, hogy lényegesen kisebb a várható káros hatás, mint a Mol esetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!