Egyelőre a 314 forintos szint tűnik erős ellenállásnak az euró forinttal szembeni árfolyamában. A tegnapi, a piac által vártnál nagyobb kamatdöntést követően a forint ma árfolyama ma újra nekirugaszkodott a fontos szintnek, s átmenetileg az sikeresen állította meg a gyengülést. Kérdés, meddig tarthat ki ez az ellenállás, s ha átszakad, meddig juthat a kurzus.

Ha csak a korábbi csúcsokból-mélypontokból indulunk ki, akkor a következő szintet valahol 320 forint magasságában kell keresnünk, azonban érdemes megjegyezni, hogy az árfolyam 14 napos volatilitása már jóval 4 forint felett van, azaz immár 4 forintos elmozdulás is egyszerű piaci "zajnak" tekinthető az árfolyamban.

EUR/HUF napos
Kép: Alfatrader

Az euró/forint grafikon nem fest valami jól, az árfolyam évek óta emelkedő trendcsatornában mozog, s a január eleje óta tartó emelkedő trendcsatornából sem lépett ki. Az ehhez a hullámhoz tartozó 15 napos mozgóátlagot sem tudta leküzdeni az árfolyam. Ugyanakkor a korábbi, 304 forintos ellenállás alatt kialakult emelkedő háromszög alakzatból számolt első, optimistább célár már teljesült a 314 forintos árfolyammal, kérdés, hogy a kurzus nekilendül-e a hosszabb távú grafikonokból számolt 320 feletti régiók meghódításának vagy sem. Lefelé most a 306 forintos árfolyam látszik fontos szintnek, ha netalán forinterősödés jönne, akkor első körben ezt kéne áttörnie az árfolyamnak ahhoz, hogy trendfordulót lehessen gyanítani.

Az, hogy az árfolyam megpihent átmenetileg a 306 és 314 forint közötti szinteken két dolgot hozott magával technikailag. Egyrészt letörte a 14 napos RSI meredek emelkedő trendjét. Ez az álmoskönyvek szerint jó jel lehet, nem jelent trendfordulót, de a trendben bekövetkező változás első jele lehet, ha innen fordul az árfolyam, akkor divergenciáról lehet beszélni. Másrészt viszont most már kevésbé túlvett állapotban ostromolhatja a kurzus a korábbi ellenállást, ami viszont kedvezőtlen jel lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!