Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Immár negyedik napja esik a bitcoin árfolyama, ma 12 110 dolláron is gazdát cserélt a bitcoin a tőzsdékről árfolyamokat közlő oldalak adatai szerint, holott tegnap még 15 600 dolláron zárt, s alig egy hete 19 800 dollár felett járt. De nem jártak jobban más kriptodevizák sem, az ethereum az elmúlt 24 órában egy 25 százalékos áresést élt át - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A bitcoin árfolyama azóta megpattant, röviddel dél után már 13 900 dollár felett állt ismét a jegyzés. A mostani heves ármozgások komoly tesztet jelentenek a bitcoin-hívők számára, s arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy a kriptodevizákba való befektetés nem egyirányú utca, komoly kockázatai is vannak.

Ez a legnagyobb spekulációs lufi?

Az összefoglaló természetesen felidézi a közelmúltban napvilágot látott fejleményeket, az egyik a UBS nemrég megjelent elemzése. A befektetési bank szakértői arra figyelmeztetnek - több más szkeptikus elemzőhöz hasonlóan -, hogy a kriptodevizák körüli őrület a legnagyobb spekulációs lufi a történelemben. Ugyanakkor számos más elemzés is kijött az elmúlt hetekben, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a blokklánc fizetési technológia komoly felfutás előtt áll a pénzügyi rendszerben és a befektetések világában.

A befektetők most a valóság próbáját élik át - nyilatkozta a hírügynökségnek Stephen Innes, az Oanda Corp kereskedési részlegének vezetője. Az elmúlt időszakban megélénkült kereslet eddig nagyon kicsi kínálattal találkozott, s sok kezdő befektető épp az árhullám tetején vásárolt - tette hozzá a szakértő.

Az elmúlt hetek számos bitcoinnal kapcsolatos híre komoly hasonlóságokat mutatott más, a történelem során később lufinak bizonyult spekulációs hullámaiban tapasztalthoz. Ilyen volt például a Long Island Iced Tea Corp. részvényeinek sztorija is, ezek 289 százalékkal emelkedtek egy nap alatt amiatt, hogy a cég átnevezte magát Long Blockchain Corp.-re. De voltak más hasonló cégek is, amelyek árfolyam csak azért többszöröződött, mert kiderült, ezentúl kriptodevizákkal kíván majd foglalkozni.

A befektetési bankok is beszállnak

Japánban ugyanakkor, ahol a bitcoin hivatalos elfogadása a többi országhoz képest jóval előrébb áll, a jegybank kormányzója, Harihuko Kuroda arra hívta fel a figyelmet, a bitcoin nem úgy működik, mint egy hagyományos fizetőeszköz, s jelenleg leginkább spekulációs célokra használják.

Ugyanakkor a kriptodevizák iránti keresletet látva egyre több hagyományos befektetési bank érez arra késztetést, hogy beszálljon a játékba. A Goldman Sachs például csütörtökön jelentette be, hogy kereskedési osztályt állít fel, amely a digitális devizákkal foglalkozik majd. A hírek szerint június végéig szeretnék elindítani a digitális devizakereskedéssel foglalkozó részlegüket.

A héten egyébként volt már baljóslatúként értelmezett előjel a piacon. Az egyik digitális deviza, a litecoin megalkotója bejelentette, hogy teljesen kiszállt, néhány gyűjtői darab kivételével eladta a teljes litecoin készletét. Ez persze nem is meglepő, hiszen annak árfolyama idén több mint 70 szeresére emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!