Az év eleji jelentős shortzárások után márciusban és áprilisban ismét megnőtt az érdeklődés az OTP-részvények shortolása iránt az amerikai intézményi befektetők körében. A legutóbbi adatok szerint április elejére 5 millió 11 ezer darabra nőtt ebben a befektetői körben az OTP részvényekre nyitott short pozíciók nagysága, ez mintegy 1,2 millió darabbal haladja meg a február közepi mélyponton mért értéket.

Az, hogy több short van a piacon elvileg jó hír is lehet, hiszen ha javul a hangulat, a shortok zárása jelentősen növelheti a részvények árfolyam emelkedésében rejlő potenciált. Vélhetően a mai árfolyamemelkedés egy része is az eladási pozíciók zárásának köszönhető a piacon.


Mint korábban írtuk, az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009. márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti. Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam.

A 2010 nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után október óta mutatott lassú, de folyamatos csökkenést a shortok száma, egészen tavaly májusig. Ebben az időszakban közel 11 millió 400 ezer darabról 3 millió 500 ezer darabra olvadt a nyitott állomány, amely aztán tavaly júliusban indult növekedésnek. Az év elején aztán egy nagyobb short zárási hullám következett, egészen február közepén elért mélypontig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!