Jövő héten kezdődik szeptember, a legsötétebb hónap a tőzsdei statisztikákban. Az S&P 500-as index átlagos havi teljesítményét tekintve az elmúlt 50 évben, szeptember mélyen alulmúlja az év többi időszakát. A vezető index átlagosan fél százalék veszteséget hozott a befektetőknek ebben az időszakban, míg a medverangsorban mögötte álló június csak 0,3 százalékkal büszélkedhet. A legjobb hónap egyébként az április, átlagosan 1,4 százalékos hozammal.





Egy évvel ezelőtt a nyolcadik hónap vége az utolsó békés napokat hozta a világ értékpapír-piacain, az S&P 500-as index még egy utolsó nekirugaszkodással 1300 pontra is felkapaszkodott augusztus 28-án. Szeptemberben 1100 pontig esett a mutató, de ez csak a nyitánya volt a további szenvedésnek, a folytatás ismert. A történelem egyik legnagyobb emelkedése után - 5 hónap alatt 50 százalék a vezető indexekben - érthetően nő a félelem a befektetőkben. Mi jöhet: valami teljesen új, vagy az a film, amit már láttunk egyszer?

Az egyik amerikai sztártrader kérdése pedig így hangzik: Mi lesz itt, ha ezek visszajönnek szabadságról és meglátják az árakat?

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!