A Fehér Ház már előző este kiszivárogtatta, hogy Obama elnök csütörtökön javasolni fogja Ben Bernanke Fed-elnök mandátumának meghosszabbítását. Az elmúlt hónapokban számos spekuláció látott napvilágot Bernanke jövőjével kapcsolatban, miután Obama tavaly ősszel nem sorolta fel azok között a szakértők között, akikre gazdasági döntéseinek meghozatalában támaszkodik.

Döntését indokolva méltatta Bernanke eddigi működését; elismerőleg szólt azokról az erőfeszítéseiről, amelyeket az egyik legsúlyosabb pénzügyi válság leküzdése és egy újabb krízis megelőzése érdekében tett.

Kiemelte, hogy a bankár a 30-as évekbeli súlyos gazdasági válság, a nagy depresszió kiváltó okainak szakértője. Mint mondta, képzettségén kívül vérmérséklete, bátorsága és kreativitása tette őt alkalmassá arra, hogy része legyen a válságkezelő csapatnak. "Ezért jelölöm őt újabb terminusra a Fed elnökévé" - mondta az elnök.

Nemrégiben azonban elismerősen szólt a Fed-elnök tevékenységéről a válságkezelésben, Bernanke pedig nyilatkozataiban nemcsak a jegybank, hanem a kormány gazdaságpolitikáját is védte, mondván: a monetáris és fiskális lépések együtt szolgálják a krízis legyűrését.

A Fed elnökének négyéves mandátuma január 31-én jár le, és nem lesz meglepő, ha egy demokrata elnök megtartja a republikánus elődje által kinevezett szakembert. Paul Volckert a demokrata Carter elnök nevezte ki 1979-ben, az ellenoldalhoz tartozó Ronald Reagan pedig meghosszabbította mandátumát. Az 1987-ben megbízott Alan Greenspan négy elnök alatt szolgált.

Bernankét 2006-ban ültette a Fed elnöki székébe George W. Bush, korábban az elnök gazdasági tanácsadóinak tanácsában dolgozott, illetve 2005 előtt három évig a Fed kormányzótanácsának tagja volt. A 1929-33-as nagy válság szakértőjeként ismert közgazdász ezt megelőzően a Princeton University közgazdasági tanszékét vezette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!