Az amerikai Áru- és Határidős Piaci Bizottság  (CFTC) adatai szerint az elmúlt hét hét folyamán olyan mennyiségű short pozíciót zártak az olaj piacán, amire eddig nem volt példa - írja a Bloomberg. Így jó eséllyel az olaj árfolyamában február 11-e óta bekövetkezett emelkedés is jórészt az eladási pozíciók vétellel történő lezárásának volt köszönhető, semmint az áremelkedésben hívő befektetők optimista tétjeinek.

Február 2-a óta a WTI amerikai könnyű olaj határidős piacán 131 617 kontraktussal esett a nyitott shortok száma, ez a CFTC adatai szerint a legnagyobb short likvidálás az elmúlt évtizedben. Eközben a vételi pozíciók száma 971 kontraktussal csökkent.

Emelkedésre nem igen fogadnak

A Bloomberg szerint az elmúlt 10 évben mindössze két olyan periódus volt, amikor zsinórban csökkent az eladási pozíciók száma az amerikai árupiacokon. Az egyik 2009 szeptemberében kezdődött, a második 2012 decemberében. Mindkét időszakban a zárások kevesebb kontraktust érintettek, s kisebb áremelkedéssel jártak az energiahordozó piacán.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint bár számos pozitív hír is napvilágot látott ebben az időszakban az olajjal kapcsolatban, azonban a piaci folyamatok erősen megkérdőjelezik az emelkedés fenntarthatóságát.

Nagyon úgy tűnik, a rally csak a pesszimista befektetők pozíció zárásainak köszönhető, nem jött új, áremelkedésre játszó pénz a piacra - mondta John Kilduff, az Again Capital LLC, egy energiaszektorra szakosodott hedge-fund szakértője a Bloombergnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!