Az S&P 500-as index 1,1 százalékot esett pénteken, ez a legnagyobb esés március 25-e óta az amerikai részvénypiacon. Az eladási hullámot a kommentárok szerint a Görögország sorsával kapcsolatos aggodalmak és a kínai tőzsdén bevezetett új szabályozás váltották ki. Ez utóbbi szerint ezentúl intézmények kölcsönözhetnek részvényeket shortoláshoz. Nem segítette a piacot a Honeywell International és a General Electric gyorsjelentése sem, ezek első negyedéves teljesítményén ugyanis látható nyomokat hagyott az erős dollár hatása.

Mióta február 25-én 2119,59 pontos csúcsra jutott az S&P 500-as index, egy jó 80 pontos sávba szorult. A befektetőket láthatóan két irányból aggasztják a várható fejlemények. Egyrészt nem akarnak lemaradni, ha a rally folytatódna, másrészt viszont egyre inkább félnek, hogy a vállalatok nyereségét kedvezőtlenül érinti az erős dollár - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A piac talán megnyugodhat addig, amíg további vállalati eredmények nem érkeznek, illetve amíg el nem dől 24-én, mi lesz Görögország sorsa - mondta Keith Bliss, a Cutton & Co. elnökhelyettese a hírügynökségnek. Az eurózóna pénzügyminiszterei április 24-én ülnek össze, hogy Görögország jövőjéről is tárgyaljanak.

A hét az egyik legsűrűbb lesz az amerikai jelentési szezonban, olyan cégek hozzák nyilvánosságra első negyedéves számaikat, mint az Amazon, a General Motors, a Boeing és a Morgan Stanley. A számok segíthetnek megítélni a befektetők számára, milyen nyomot hagyott a cégek tevékenységén az erős dollár, illetve milyen állapotban van az amerikai gazdaság az elmúlt időszakban napvilágot látott néhány kedvezőtlenebb makroadat után.

A legtöbb cégnek sikerült eddig meglepetést okoznia eredmények tekintetében, azonban a bevételi adatok rendszerint elmaradtak a várttól - mondta Rick Meckler, a LivertyView Capital Management elnöke. Ez egyelőre segített megelőzni a részvényárak nagyobb esését, azonban az árbevételi adatok gyengesége miatt felfelé sem tudnak elszállni az árak - tette hozzá.

A Thomson Reuters adatai szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül eddig 59 tette közzé első negyedéves számait, ezek 74,6 százaléka a vártnál magasabb profitról számolt be, ez magasabb, mint az elmúlt négy negyedév 70 százalékos aránya, illetve az 1994 óta mért 63 százalékos átlag. Az árbevétel tekintetében viszont csak 45,8 százalékos volt a pozitív meglepetések aránya, ami elmarad az elmúlt négy negyedév 58, illetve a 2002 óta jellemző 61 százalékos átlagtól.

A héten nagyon sokan jelentenek, s így világosabb képet kaphatunk arról, hogy az amerikai vállalatok mit csináltak az első negyedévben - mondta Art Hogan, a Wunderlich Securities vezető piaci stratégája a hírügynökségnek. Megjegyzi, az eredményszezonban tipikusan toporog a részvénypiac, azonban az opciós piacon sem látni igazán figyelmeztető jeleket a jelentés előtt álló cégek részvényeivel kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!