Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Angry Birds játékairól ismert finn Rovio bejelentette, hogy kénytelen lesz a közlejövőben 130 dolgozójától megválni, a bevételek vártnál alacsonyabb növekedése miatt - tudósít a Business Week. A társaság bejelentése szerint csapatuk felépítésekor az elértnél nagyobb növekedési ütemre számítottak, s ezért kényszerülnek most a 16 százalékos munkaerő leépítésre. A cég további kommentárt nem volt hajlandó fűzni döntéséhez.

A lap szerint már egy ideje nyilvánvaló, hogy a Rovio és az egész okostelefonokra játékokat fejlesztő iparág legszebb napjai véget értek. Az eredeti Angry Birds játék 2012-ben volt a csúcson, az azóta az azonos karaktereken alapuló új játékok már korántsem vonzottak annyi letöltést, mint a korábbiak. Igaz ez a cég két legutóbbi játékára, az Angry Birds Go!-ra és az Angry Birds Stellára is, ezek közül egyiknek sem sikerült megkapaszkodnia a  a 250 legfontosabb játék listáján az Egyesült Államokban. Ez jól példázza, hogy a Rovionak nem sikerült alkalmazkodnia az okostelefon játékok iparágában bekövetkezett változásokhoz.

Az Angry Birds üzletileg leginkább akkor volt sikeres, amikor az okostelefonon futó játékokból származó bevételek nagy részét maguk a játékeladások adták. Manapság azonban a sikeres üzleti modellekben a játékok általában ingyen letölthetők, s a felhasználók csak a játékban felhasználható plusz életekért és más extrákért fizetnek, illetve a játékon keresztül értékesített egyéb termékekért.

Azért, hogy bevételeinek forrásait szélesítse, a Rovio a média és szórakoztató iparba is próbált betörni. 

Jelenleg is folyik az egész estés Angry Birds film készítése, számos Angry Birds plüssfigurát adnak el világszerte, s új játékok kifejlesztésén és értékesítésén is dolgoznak. Az új üzletágak jól hoznak, az ezekből származó bevételek már a cég árbevételének  közel felét adták tavaly, míg az okostelefonra készült játékok eladásából származó bevételek 2013-ban már csökkentek.

A Rovio nem közölte, hogy a kereskedelmi, vagy pedig a játékfejlesztési részlegében kerül-e sor a leépítésekre. A BusinessWeek szerint ha a növekvő bevételeket produkáló kereskedelmi részleg épít le, az különösen rossz hír lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!