Az ECB múlt héten bejelentett kvantitatív lazítási programja, a világ többi jegybankjának - például a Bank of Canada - lazító lépéseivel együtt segített az amerikai részvényeknek is pozitív tartományban zárni a hetet, azután, hogy az előző három héten folyamatos csökkenést tapasztalhattak a befektetők. A nagy kérdés az, hogy a világszerte tapasztalható monetáris lazítás közepette hogy tudja majd a Fed megkezdeni a részéről várt kamatemeléseket.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet kétnapos ülése után szerdán kiadandó közleményében a várakozások szerint megerősítheti, hogy a globális fejlemények nem térítették el őket a tervezett kamatemelésektől. Persze ez csak akkor igaz, ha úgy vélik, erről az oldalról egyelőre nem fenyegeti veszély az amerikai gazdaság talpra állását.

A külföldi jegybankok monetáris politikájának a lekövetése nem szerepel a Fed mandátumai között, azonban nyilván figyelembe kell vennie a döntéshozatal során. Nem csak azért, mert a globális gazdaság gyengesége visszahathat az amerikai gazdaságra, hanem azért is, mert a külföldi jegybankok erre adott lépései is komoly hatással lehetnek - mondta a hírügynökségnek Erik Davidson, a Wells Fargo Private Bank befektetési igazgatója. A kérdés az tehát, hogy emelhet-e kamatot a Fed, miközben a fejlett országok jegybankjai lazítanak. Ez ugyanis erősítheti a dollárt, s ez negatívan hatna vissza a nyersanyagok árfolyamára, ami tovább növelheti a defláció veszélyét - tette hozzá.

Türelmesebb Fed

A Fed várható kamatemelésének az időzítése egyébként jelenleg a legnagyobb aggodalom a befektetők körében. A részvénypiac decemberben emelkedett a hírre, hogy a Fed türelmesebben áll majd hozzá a kamatemelés megkezdéséhez - emlékeztet a Reuters.

Elemezők szerint ezt indokolhatja az olaj árfolyamának június óta bekövetkezett hatalmas esése a deflációs hatások miatt. A Fed jól teszi, ha türelmesebb - mondta Peter Cardillo, a Rockwell Global Capital vezető piaci közgazdásza. Jelenleg nincs inflációs veszély, a problémát a defláció jelenti. Ha az olaj árfolyama tovább csökken, az még több problémát generálhat - tette hozzá.

Eközben egyre több pénz indult meg az amerikai piacról az európai részvények felé az ECB döntését követően, s ez is aggaszthatja az amerikai befektetőket. Az euró gyors leértékelődésével értelemszerűen olcsóbbak lettek az európai részvények az amerikaiakkal összehasonlítva.

Irány Európa?

Az alapok közötti tőkeáramlásokat vizsgáló EPFR adatai szerint az Európába befektető régiós alapok tőkebeáramlása a múlt héten egyéves csúcsra emelkedett. Eközben viszont az amerikai befektetők optimizmusát növeli, hogy az amerikai gazdaság növekedése egyre inkább leszakad a világ többi, gyengébb részétől.

Rövid távon nyerhetnek az európai részvények, azonban középtávon a részvények teljesítménye inkább a reálgazdaság teljesítményét tükrözi majd - mondta Rob Waldner, az Invesco vezető stratégája.

A héten persze nem csak a jegybankokra, de a vállalatokra is fokozottan figyelhetnek a befektetők. Az amerikai gyorsjelentési szezon legmozgalmasabb hete következik, az S&P 500-as index cégei közül 141 teszi közzé gyorsjelentését, közöttük olyan technológiai nagyágyúk, mint az Apple és a Microsoft. Ezek azért is lesznek fontosak, mivel az amúgy elég gyenge szezonban a technológiai cégektől várt átlagosan 10,6 százalékos eredménynövekedés kiemelkedőnek számít.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől most egyébként átlagosan 3,3 százalékos nyereségbővülést várnak az elemzők. Ez jóval alacsonyabb érték, mint amit a negyedik negyedév elején vártak, a csökkenést fő oka az energetikai cégek profitjára vonatkozó várakozások mélyrepülése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!