Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szokásos év eleji osztalékrally miatti áremelkedés indult el a Magyar Telekom piacán - véli a KBC Securities elemzése. Amennyiben valóban így van, úgy az árfolyam emelkedése akár hetekig is kitarthat, hiszen az utóbbi években december végétől egészen április elejéig húzódott az osztalékfizetés előtti erősebb periódus. Az osztalékrally akár a 450 forintig is repítheti a papírt, ha az elmúlt négy évben megfigyelhető minta ezúttal is ismétlődik. Ez alapján ugyanis az árfolyam az erősebb év eleji periódusban száz forint körüli emelkedést szokott produkálni. A mostani helyzet annyiban lehet más, hogy jelenleg a részvény árfolyama sokkal alacsonyabb szinteken áll, mint korábban bármikor, vagyis elképzelhető, hogy emiatt a felpattanás is kisebb mértékű lesz (hiszen alacsonyabb bázisról egy korábbiakkal megegyező százalékos elmozdulás kisebb nominális változást jelent).

Az osztalékrali katalizátoraként szolgálhat a papírok meglehetősen vonzó osztalékhozama. A konszenzus szerinti 50 forintos osztalékkal számolva a részvények 13 százalékos osztalékhozammal kecsegtetnek, ami rekordmértékben, közel 8 százalékponttal haladja meg az állampapírpiaci hozamszintet. Ezzel az értékkel a Telekom mostanra meglehetősen közel került a cseh Telefonica hasonló mutatójához, melyre korábban csak kevés esetben volt példa. A régiós szektorban a Telefonica hagyományosan a legmagasabb relatív osztalékhozamot kínálta az utóbbi években. Az 50 forintos osztalék fizetése azonban hosszabb távon fenntarthatatlan. Amennyiben már az idei évben csökkenő osztalékkifizetést jelentene be február közelében a Telekom, az - kiindulva a szektorban az utóbbi időszakban megfigyelhető hasonló jelenségekből - kedvezőtlenül befolyásolná az árfolyamot. Mindenesetre a részvény még a legpesszimistább, 40 forintos elemzői osztalékvárakozással kalkulálva is 10 százalék feletti hozamot kínál, a hosszú lejáratú kötvényekhez képest mutatkozó prémium pedig 4,5 százalékpontos.

Nemcsak osztalékalapon, hanem az EV/EBITDA mutató szerint is vonzó szinteken jár a részvény. Hasonlóan alacsony értékeltségre a 2008-09-es válság idején volt példa, amit a régiós szektortársaknál az elemzői várakozások szerinti erősebb eredménynövekedés semmiképpen sem indokol.

A KBC Securities elemzője a 380 forintos valós érték mellett tartás ajánlást fogalmaz meg, vagyis a jelenlegi árszintekről már nem lát érdemi felértékelődési lehetőséget. Potenciális katalizátort jelenthet, viszont ha az Európai Bíróság a három év alatt befizetett telekomadó visszafizetését rendeli el a cég számára. A papíronként 72 forintos összeg sorsával kapcsolatos bírósági döntés azonban akár jelentősebben is elhúzódhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!