Egymilliárd euró értékben cserélt le dollárkötvényeket az ÁKK október elején, ami azt jelentette, hogy 1,17 milliárd dollár értékben vásároltak vissza papírokat összesen öt különböző sorozatból, amivel párhuzamosan ugyanekkora összegben új eurókötvényeket adtak el. Így egyrészt teljesült a cél, hogy ne növekedjen az adósságon belül a deviza részaránya, ugyanakkor viszont jelentős megtakarítást lehetett elérni, hiszen a 4-6,5 százalékos éves hozammal bíró dolláralapú papírok helyett 2 százalék alatt adósodott el euróban az ország - írja a szakportál.

Az első hírek még 1,9 százalékos euróhozamról szóltak, azóta az ÁKK oldalára felkerült összesítő táblázatban 1,75 százalékos érték szerepel. (Újabb siker.)

A tranzakció után Varga Mihály bejelentette, hogy a kötvénycsere az alacsonyabb kamatokon keresztül 50 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek, majd Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója hozzátette, hogy ezen felül a korábbi swapügyletek lezárása és a kamatkifizetések nettó 30 milliárd forintos nyereséget okoztak, vagyis az egymilliárd eurós mennyiségnél a teljes megtakarítás 80 milliárd forint volt, ami már jelentős összeg.

A konkrét pénzbeli megtakarításon felül pedig a devizacserének volt még egy nem elhanyagolható pozitív következménye: jelentősen hosszabbodott vele a devizaadósság futamideje. További részletek a Portfolión olvashatók.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!