Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a hét végén kudarcba fulladt hiteltárgyalások után minden jel arra vallott, hogy Görögország kedden belefuthat a részleges fizetésképtelenségbe is, a tőzsdemutatók mégis az első ijedtség okozta napi mélypontjuk fölött végeztek hétfőn. Az így is nagy veszteség ellenére az elemzők számos okot találnak a viszonylagos piaci rugalmasságra.

A közvélemény-kutatások a görögök többségének euróövezetben maradási szándékát valószínűsítik. Ha ezt igazolja a jövő vasárnapra meghirdetett népszavazás, akkor a görög kormány bizonyára elfogadja a hitelezők feltételeit. Közben az euróövezet egésze pénzügyileg és gazdaságilag sokkal jobb helyzetben van, mint a korábbi válságok idején; más oldalról Görögország "fertőzőképessége" is kisebb az elmúlt évek válságkezelése nyomán. Erre utalt az is, hogy az euró majdnem ledolgozta a hét végi veszteségét, bár így is olcsóbb, mint a múlt héten, javítva az exportkilátásokat.

A hét végi kínai kamatcsökkentés, november óta a negyedik, szintén mérsékelte az aggodalmakat a gazdasági jövő iránt, csakúgy, mint a kőolaj meredekebb árcsökkenése.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,97 százalékos csökkenéssel 6620,48 ponton zárt, 0,83 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 3,56 százalékos mínusszal 11 083,20 ponton végzett, 13,03 százalékkal magasabban, mint múlt év végén.

Párizsban a CAC-40 3,74 százalékkal 4869,82 pontra gyengült, 13,97 százalékkal meghaladva az év végit.

A zürichi SMI 1,54 százalékot, a milánói FTSE MIB-40 5,17 százalékot, a madridi IBEX-35 4,56 százalékot vesztett. Az athéni tőzsde zárva volt a görög kormány rendeletére.

Varsóban a WIG-20 1,82 százalékkal 2291,23 pontra fogyott, a Mol 1,20 százalékkal 189,15 zlotyra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!