Eléggé felfokozottak voltak a várakozások a Bank of Japan (BoJ) csütörtök hajnali kamatdöntő ülése előtt a piacon, a szereplők további lazítási lépéseket vártak a jegybanktól, s sokan a jelenleg is hatalmas eszközvásárlási programjának növelésében reménykedtek.

A Nikkei-225-ös index az ülés előtt közel 2 százalékos pluszban járt előző napi záróértékhez képest, a dollárral szemben az elmúlt két hét folyamán pedig a lépésre készülve közel 4 százalékot gyengült már a jen. A döntés után azonban a jen masszívan, 4 százalékot erősödött a dollárral szemben, a részvények alól viszont kihúzták a talajt, a Nikkei index zárásra több, mint 5 százalékot zuhant a döntés előtti napon belüli csúcsról.

Bizakodnak

A Bank of Japan részéről a kivárás a Financial Times szerint azt mutatja, hogy a jegybank vezetése bízik abban, további lépések nélkül is emelkedik majd az üzleti bizalom a szigetországban, talán az erősödő jen ellenére is és az amerikai gazdaság esetleges gyorsulása segíthet a japán gazdaságnak is. A döntést támogathatta a Fed előző esti döntése, amely szerint a világgazdaságban tapasztalható kockázatokra hivatkozva egyelőre elállt a további monetáris szigorítástól. Ugyanakkor a Fed meglebegtette egy júniusi kamatemelés lehetőségét, s ha ez bekövetkezne, az enyhítené a jenre nehezedő felértékelődési nyomást.

A döntés előtt a megkérdezett elemzők fele további lazítási lépéseket várt, igaz, abban megoszlottak a vélemények, hogy ez kamatcsökkentés, vagy további eszközvásárlások formájában érkezhet-e. Hogy az elemzők mennyire bíztak a lazításban jól mutatja, hogy a Goldman Sachs a hét elején azzal számolt, a jegybank évi 7 ezer milliárd jenre emelheti decemberig ETF vásárlási programjának jelenleg 3 ezer milliárd jenes keretét, a HSBC szakértői ennél is többre végezték el becsléseiket.

Csak semmi kapkodás

A japán jegybank egyébként januárban lépett be a "negatív-kamat" táborba, az irányadó jegybanki rátát ekkor mínusz 0,1 százalékra mérsékelték. A mostani kivárás a piaci kommentek szerint arra utalhat, hogy a jegybank vezetése inkább időt hagy a nagyobb léptékű intézkedéseknek, hogy kifejtsék hatásukat, s nem végez finomhangolást.

A további lazításnak ugyanakkor megmaradt a lehetősége, már csak azért is, mert a japán gazdaság idén még a vártnál is alacsonyabb ütemben nőhet. A BoJ saját előrejelzésében a következő 12 hónapra 1,2 százalékos GDP bővülést vár a korábbi 1,5 százalék helyett, az élelmiszerárakat nem figyelembe vevő inflációs várakozását pedig a korábbi 0,8 százalékról 0,5 százalékosra mérsékelte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!