Az amerikai kötvénypiac eddig viszonylag jól viselte az elmúlt időszakban az európai kötvénypiacon kibontakozott eladási hullámot, amelyet eddig sokan csak az Európai Központi Bank (ECB) kvantitatív lazítási programja nyomán kibontakozott emelkedés természetese korrekciójának vélte. Azonban hétfőn drasztikusan megváltozott a helyzet - írja a Financial Times.

A 10 éves amerikai államkötvények hozama 13 bázisponttal ugrott meg, ez a legnagyobb emelkedést március eleje óta. Tegnap 2,28 százalékon zárt, ez a legmagasabb záróérték idén. A tízéves német államkötvények hozama is emelkedett tegnap, azonban mindössze 6 bázispontot, 0,6 százalékra. Hozzá kell azonban tenni, hogy a német kötvények már múlt héten nagyot estek, a 30 éves német államkötvények hozama két hét alatt 53 bázisponttal emelkedett, ez árfolyamukban 12 százalékos esést jelent - hívta fel a figyelmet a Bank of America a CNBC szerint.

Az eladási hullámocska igazi özönvízzé kezd válni - mondta a lapnak William O'Donell, az RBS amerikai kötvénypiaci stratégája. A kötvények elég túlvetté váltak, s így most megvan a kockázata annak, hogy egy nagyon komoly korrekció következik - tette hozzá.

A hosszabb lejáratú amerikai kötvények kapták a legnagyobbat, a 30 éves papír hozama 13 bázisponttal emelkedett, idén első ízben 3 százalék fölé. Ezzel az 5 és a 30 éves kötvény hozama közötti olló november óta nem látott mértékűre, 145 bázispontra tágult.

A lejárati prémiumban történt ugrás (az a felár, amit a befektetők extra hozamként kérnek azért, hogy hosszabb lejáratú kötvényeket vásárolnak) azután történt, hogy Janet Yellen Fed-elnök (képünkön) figyelmeztetett, a hosszabb kötvényekben történt áremelkedés gyorsan megfordulhat, amint a Fed elkezdi emelni a kamatokat - emlékeztet a lap. A hosszú távú kamatok nagyon alacsony szinten vannak a rövidekhez képest, s ez nagyon gyorsan megváltozhat - mondta Yellen. Mint mondta, a Fednek nagyon alkalmazkodónak kell lennie, s tisztán látják, hogy a kamatemelés drasztikus ugrást hozhat a hosszú lejáratú kamatokban.

A piacra elvileg kedvezően kellett volna hatnia az utóbbi időben napvilágot látott gyengébb amerikai adatoknak, mivel ez a Fed várható kamatemelésének kezdetét későbbre tolja, az európai eladási hullám viszont ellenkező hatást váltott ki. O'Donell szerint a szereplők egyszerűen rossz papírokban ülnek, rossz lejárati szerkezettel.

Ian Lyngen, a CRT Capital szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az államkötvények áresésének további hatásai lehetnek. Szerinte ez csak a kezdet, s a következő dominó a hosszabb lejáratú vállalati kötvények piaca lehet. Ugyanakkor hiába volt az árakban nagy mozgás, a piac forgalma viszonylag alacsony maradt. Ez tovább növelte a befektetők aggodalmát, akik már egy ideje a kötvénypiacok alacsony forgalmára panaszkodtak, mondván, a világ leglikvidebb piacán aggasztóan felszáradt a likviditás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!