Az októberi esés a részvénypiacon kedvező alapot teremthetett arra, hogy nagyot emelkedjenek az amerikai tőzsdék az év végéig - írja Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője a Marketwatchon.

A szakember 120 év statisztikai adatait vizsgálva azt találta, hogy a Dow Jones Industrial index az októberi mélyponttól december cégéig átlagosan 6,8 százalékot tudott emelkedni, ez a hozam évesített szinten 40 százaléknak felel meg.

Ez több, mint bármely más hónapban elért mélypontot követő hozam az azt követő második hónap végéig. Hozzáteszi persze, hogy semmilyen biztosíték sincs arra, hogy már láttuk a piac októberi alját.

Az októberi mélypont és az azt követő fordulat egyébként nem ritka jelenség a Wall Street-en. Az 1900 óta kialakult 35 medvepiacból nyolc érte el mélypontját október hónapban, ez sokkal több, mint amennyi matematikailag indokolható lenne. Így nem véletlen, hogy az októbert a brókerek közül sokan medvegyilkos hónapnak is nevezik. Arra, hogy egy évek óüta tartó bikapiac októberben fordult volna medvepiacba, ebben az időszakban mindössze egy példa akadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!