Az év végéig akár 17-18 százalékos emelkedés is benne lehet még az európai részvényekben, katalizátorként az ECB részéről végrehajtott lépések szolgálhatnak - mondta Benjamin Pedley, a HSBC befektetési stratégája a CNBC-nek. Az elemző véleményével azután állt elő, hogy tegnap Mario Draghi, az ECB elnöke bejelentette, többet is hajlandóak megtenni az európai gazdaság élénkítése érdekében.

Ezt már hallottuk korábban is valamilyen szinten, azonban most komolyan úgy gondoljuk, a következő lépés az állampapír vásárlás lesz az ECB részéről, s további lépés lehet a vállalati kötvények vásárlása is - tette hozzá Pedley. Ha ez megvalósul az elég nagy lökést adna az európai eszközáraknak.

Több optimista is van

A HSBC nincs egyedül a véleményével, a UBS és a JPMorgan elemzői is optimisták az európai piacokkal kapcsolatban. A JPMorgan hétfőn felülsúlyozásra javította az eurózóna részvénypiacainak minősítését a korábbi alulsúlyozásról. Mint írják, a régió készen áll arra, hogy felülteljesítse az amerikai részvénypiacot.

A UBS szakértői valamivel korábban rukkoltak elő véleményükkel, amely szerint az európai vezető részvényeket tömörítő Stoxx 600-as index 13 százalékkal emelkedhet 2015 évégig, miközben a benne szereplő cégek nyeresége átlagosan 10 százalékkal bővülhet. Persze vannak olyanok is, akik ennél óvatosabb megközelítést alkalmaznak.

Lassan a testtel!

Úgy tűnik, a piac már megint egy olyan forgatókönyvet készül beárazni, amelynek megvalósulását számos kemény akadály nehezíti. Ilyen például az európai bíróság döntése az ECB kötvényvásárlási programjairól, s erről nem lesz döntés jövő év előtt. Már a korábbi, a most tervezettnél enyhébb eszközvásárlások is kiverték a biztosítékot a német Alkotmánybíróságnál, szóval el lehet képzelni, milyen hatása lenne egy teljesen kiterjesztett programnak - hívta fel a figyelmet Michael Hewson, a CMC Markets vezető piaci elemzője.

Pedley szerint kockázatot jelenthet az európai részvényekbe fektetőknek az euró árfolyamának alakulása. Persze a gyengülő euró jó az európai exportőr cégeknek, növeli versenyképességüket a világpiacon. Ugyanakkor ha valaki dollár oldalról nézi a befektetést, amit nyer a részvényárfolyamon, annak egy részét elbukja az euró gyengülésén. Az euró idén már 9 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Ez hasonló ahhoz, ami legutóbb a japán részvénypiacon játszódott le. Akkor járt valaki igazán jól a japán részvényekkel, ha azokat dollárvételekkel és jen eladással fedezte (azonban ez tekintve, hogy sok japán cég exportorientált, valójában a kockázat duplázását is jelentette, hiába látszott fedezésnek). Pedley szerint ha valaki az euró gyengülésére számít, akkor érdemes a német exportőrök részvényeit vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!