Beleszerettek a befektetők az elmúlt hónapokban a Magyar Telekom részvényeibe a Budapesti Értéktőzsdén. Az amúgy elég rosszul szereplő magyar piacon április eleje óta 20 százalékkal erősödtek a távközlési cég papírjai, a Napi.hu által megkérdezett szereplők szerint egyszerre több olyan történet is terítéken van, ami kedvezően hat a telefonrészvények árfolyamára.

Az egyik a magyar részvénypiac viszonylagos szegénysége jól eladható történetekben. A várakozásoknál magasabb első negyedéves magyar GDP adat nyomán az elemzők sorra emelik meg a hazai gazdaság várható teljesítményére vonatkozó előrejelzéseiket. A magyar makrogazdasági fordulat most jó sztori a piacon, azonban a Magyar Telekomon kívül nem igazán van olyan blue chip, amivel ezt meg lehetne játszani - mondta Szálkai András, a Raiffeisen Capital Management szenior portfólió menedzsere a Napi.hu-nak. A Magyar Telekom nyilván profitálhat abból, ha a gazdasági növekedés a fogyasztás növekedésében is jelentkezik. Persze ebből profitálhatna az OTP is, azonban a devizahitelekkel kapcsolatos várható veszteségek, a hitelek forintosításának terve, amelynek részletei még nem ismertek komoly kockázatot jelenthetnek a bank részvényesei számára, így a magyar bank most nehezen eladható sztorit jelent a piacon.

A magyar brókercégek közül nem egy hisz abban, hogy jó vétel ebben a helyzetben a távközlési papír, ami régiós összehasonlításban olcsónak tekinthető. Azonban ezek a szakértők már 500, majd 400 forinton is vételre javasolták a részvényt, hivatkozva alulárazottságára, így nem árt óvatosan bánni az ilyen javaslatokkal - tette hozzá a szakértő, aki szerint az is kérdéses lehet, hogy mennyire képes a Telekom profitálni a magyar gazdaság növekedéséből.

Ajánlatra várva

A másik sztori a papírban a távközlési szektorban felpörgő felvásárlási és fúziós aktivitás. Amióta a Deutsche Telekom kinyilvánította szándékát, hogy meg kíván válni amerikai leányvállalatától, a T-Mobile US-tól és a befolyó pénzt többek között regionális terjeszkedésre kívánja fordítani, folyamatosan fellángolnak a Magyar Telekom körül a felvásárlási találgatások. A legújabb értesülések szerint a Sprint jelenleg azon fáradozik, hogy össze tudja hozni a T-Mobile US-ba való beszállás megfelelő finanszírozási hátterét. Ha ez sikerült, akkor ismét van reális esély az amerikai leány értékesítésére.

Bár a Deustche Telekom részéről lehet reális alapja a kisebbségi részesedések kivásárlásának, azonban ebben nem igazán hisznek egyelőre az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

A törvény szerint a Deutsche Telekom nem kínálhatna kevesebbet a Magyar Telekom kisebbségi részvényeseinek az egy részvényre jutó saját tőke értékénél, ami valamivel megközelíti a 420 forintot (az Erste számatásai szerint 419 forint), ami még mindig több, mint 15 százalékos prémiumot jelentene a 360 forintot ostromló árfolyam mellett. A brókercég szakértői szerint azonban a Deustche Telekom addig nem hoz ilyen döntést, amíg nem látja, mikor jön el az a pont, amikor a Magyar Telekom már képes lesz osztalékot is fizetni tulajdonosainak. Erre idén nem került sor, s az Erste várakozásai szerint jövőre sem valószínű, legkorábban 2016-ban számítanak erre.

A szomszéd már elkelt

Az alulértékeltség azonban szembetűnő, s erre a Telekom Austria részvényekre nemrég tett nyilvános vételi ajánlat is felhívhatta a piac figyelmét. Az osztrák távközlési cégben a mexikói millárdos, Carlos Slim cége, az America Movil szerzett valamivel több, mint 50 százalékos részesedést a tegnap zárult nyilvános vételi ajánlat során. Az ajánlat előtt Slimék 27 százalékos részesdéssel rendelkeztek a cégben. Az amerikai milliárdos a Reutersnek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy hisz a közép- és kelet-európai régió nyújtotta lehetőségekben. A Telekom Austria leányvállalatain keresztül Bulgáriában, Horvátországban és Belorussziában is jelentős piaci részesdéssel rendelkezik.

Az osztrák jogszabályok szerint a részvényesek az ajánlat lezárulta után még három hónapig felkínálhatják papírjaikat az ajánlati áron a felvásárlónak. A befektetők a jelek szerint azonban vagy magasabb ajánlatban, vagy a cég javuló teljesítményében bízhatnak, az árfolyam jelenleg ugyanis 7,25 körül jár. Ezen az árfolyamon a tavalyi számokkal a Telekom Austria részvényei 5,3-as EV/EBITDA értéken cserélnek gazdát, a Magyar Telekom esetében alig 4-es ez az érték. A piaci kapitalizáció a könyv szerinti érték kétszeresét közelíti, míg a magyar cégnél azt el sem éri. Az osztrák cégnél a piaci kapitalizáció az éves árbevétel 75 százalékára rúg, míg a Magyar Telekom esetében mindössze 60 százalék körüli érték adódik a jelenlegi árakon számolva.

Bár hasonló a működési terület, nem valószínű, hogy sok olyan befektető lenne, aki a Telekom Austria ajánlatból befolyó pénzeket fordítaná Magyar Telekom vásárlásra - mondta Szálkai. Ennek oka, hogy az osztrák piac a fejlett európai, míg a magyar a feltörekvő piaci kategóriában szerepel a nagy intézményeknél, hiába nagy a kelet-európai kitettség Bécsben - hívta fel a figyelmet

Idén jöhet a fordulat?

A Magyar Telekom alulértékeltsége legutóbb a Citibank elemzőinek szúrt szemet a portfolio.hu tudósítása szerint. A bank szakértői úgy látják a Telekom az elmúlt években több szempontból is negatív trendekkel szembesült, azonban több területen is fordulat lehet. A negatív trendet a nemzetközi és a magyar szabályozói környezet, a távközlési szolgáltatók adóztatása, a bizonytalanság a frekvenciadíjak miatt s a szolgáltatások árazása jelentik. A bank szakértői úgy vélik, a korábban vártnál magasabb lehet a Magyar Telekom piacain a gazdasági növekedés, a vállalat hatékonyabb lehet a beruházások területén. Bár egyelőre nem valószínű, hogy középtávon a vállalat adóterhelése érdemben csökkenjen, a Citi ezt nem zárja ki laptársunk szerint.

Eközben a kockázatok közül több is csökkent, akár a makrokörnyezetet, a frekvencia aukciókat, illetve a kormánnyal ápolt viszonyt nézzük. A Citi szerint a cég EBITDA-ja és cash-flowja idén elérheti mélypontját és a következő években már emelkedhet a vállalat profitabilitása. Az alacsony EV/EBITDA értékelésre hivatkozva a bank 330 forintról 397 forintra növelte a részvények célárfolyamát, s az eddigi semleges minősítését vételre emelte.

Az MSCI tagság még messze van

A Telekom részvények árfolyama abszolút értékben mélypontjukat tavaly ősszel érték el, miután a lecsökkent piaci kapitaléizáció következtében kikerültek az MSCI feltörekvő piaci részvényindexének kosarából, s emiatt számos indexkövető portfolió értékesíteni kényszerült részvényeit. Ahhoz, hogy piaci kapitalizáció alapján visszakerüljön az index kosarába, az árfolyamnak át kéne lépnie az 550 forintos szintet - mutatott rá Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. szakértője. Ez jelenleg elég messzinek tűnik.

A részvény technikai képe egyelőre ellentmondásosan fest ha a rövid távú és a hosszú távú trendet vizsgáljuk, igaz, mivel az elmúlt években viszonylag magas volt az osztalékhozam, ezért a grafikont illik a kifizetett osztalékkal korrigálni. A napos grafikonon a 300 forintos szint tavaly decemberi áttörés jelentette a nagy fordulatot, ezzel ugyanis megszakadt a csökkenő legális csúcsok és mélypontok sorozata a napos grafikonon, s ez a szint később többször erős támasznak bizonyult, ahonnan néhány hónap elteltével lendületet tudott venni az árfolyam.

Az osztalékkal korrigált árfolyamban ugyanakkor - ha hetes szinten nézzük - a 365-375 forint közötti zóna bizonyulhat kemény diónak, innen ment ki ugyanis hetes szinten újabb mélypontra a kurzus, s pont emiatt ebben a régióban akár komoly ellenállással is lehet számolni. Ha viszont sikerülne áttörni ezt a szintet, akkor igazán komoly ellenállásra első ránézésre jó 100 forinttal magasabban kellene számítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!