Szinte egész nap a negatív tartományban tartózkodott a BUX, így a nap végére 2,4 százalékkal állt alacsonyabban, mint a csütörtöki záráskor. A csökkenésben nagy szerepe volt az OTP-nek, amely 5 százalékot vesztett értékéből, de a Mol is 1,3, a Richter 1,1, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot esett.

A rossz eredmény oka, hogy egyre komolyabbá kezd válni az elmúlt napokban kibontakozott korrekció a nemzetközi tőkepiacokon, ami nem csak a forintot és a magyar részvényeket, de az összes feltörekvő piaci devizát is rosszul érinti. Az alaphangot az eséshez a tegnapi rossz kínai konjunktúra index adta meg, s a kockázati étvágy csökkenését csak fokozza, hogy a török deviza mélyrepülése nem akar megállni, sokak szerint Törökország egy kiadós devizaválsággal kell szembenézzen.

A hangulat hirtelen romlása ráadásul egy olyan időpontban következett be, amikor a befektetők optimizmusa sokéves csúcsokon áll. Az amerikai befektetők körében elképesztő mértékű derűlátás uralkodik-uralkodott, a profi tanácsadók által javasolt pozicionáltságot mutató bull/bear hányados bőven a hármas érték felett tartózkodik, ez pedig a piaci csúcsokra jellemző érték.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!