Az orosz RTS index 42 százalékos rallyt mutathat be az elkövetkező 16 hónap során, amennyiben a kőolaj ára a jelenlegi szinten marad - közölte elemzése tanulságát a Trojka Dialog orosz befektetési bank. A jelenleg 1065,38 ponton álló index 2010-ben átlépheti az 1500 pontos értéket, amennyiben az ország legfőbb exportcikkét jelentő kőolajjal 60 és 80 dollár közötti hordónkénti árfolyamon kereskednek a jövőben is. A tavalyi 72 százalékos zuhanás után idén összességében 67 százalékot emelkedett az RTS, az uráli exportolajfajta 58 százalékos drágulásánál nagyobb mértékben. Az orosz részvények jelenleg 40 százalékkal alulértékeltek feltörekvő piaci versenytársaikhoz képest a 2010-es eredményvárakozások alapján - ez az árkülönbség legalább háromszor magasabb, mint bármikor az elmúlt nyolc évben - mutat rá az elemzés. A Trojka prognózisa szerint az RTS a következő néhány hónapban tovább követi az olaj árának változását, azonban tartósan 60 dollár feletti árszint esetén elszakadhat tőle, és így 2010-re a feltörekvő piacokhoz mért alulértékeltség 15 és 25 százalék közé csökkenhet. Ennek három fő feltétele az olajár stabilitása, a gazdaság növekedése és az idő - tette hozzá a jelentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!