Könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt napok, hetek megingása az európai tőzsdéken és az, hogy az S&P 500-as tőzsdeindex nem tudott szignifikáns, új csúcsokra emelkedni, azt jelzi, hogy a következő hónapokban egy masszív korrekció indulhat meg a világ tőzsdéin.

A befektetői hangulat ugyanis nemrég veszélyesen optimista tartományba emelkedett, s a partvonalon sem áll rendelkezésre elegendő pénz ahhoz, hogy egy kibontakozó esésnek gátat vessen - legalábbis ez derül ki Mark Hulbert, a Marketwatch szakértőjének legutóbbi elemzéseiből. Még április végén hívta fel a figyelmet, hogy az általa figyelt befektetői hírlevelekben (több, mint száz ilyet figyel) a rövid távon javasolt átlagos részvénykitettség a portfóliókban elérte a 72,9 százalékos értéket. Ez pedig olyan magas érték, amire felmérésének történetében az elmúlt 10 évben mindössze kétszer akadt példa. 2013 végén, 2014 elején, akkor ezt követően a Dow Jones Industrial Average egy hónap leforgása alatt több, mint 1000 pontot esett, azaz több, mint 7 százalékot veszített értékéből. A másik ilyen eset idén februárban volt, akkor ezt a vezető indexben egy 600 pontos, azaz 3,2 százalékos esés következett.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A szakértő persze felhívja a figyelmet, hogy ez csak két kiragadott példa, azonban a felmérés 15 éves történetében jellemző volt, hogy a tőzsdék kifejezetten jobban teljesítettek, amikor a mutató értéke 0, vagy az alatti volt, mint amikor 70 százalék felett állt a javasolt részvénykitettség értéke.

A másik ok, amiért szerinte érdemes óvatosan viselkedni a piacon, hogy az a széleskörűen elterjedt nézet, mi szerint az alacsony kamatkörnyezet miatt sok a befektetésre váró pénz a partvonalon kedvező vételi lehetőséget keresve, egyszerűen nem igaz. A Net Davis Research szakértői egy elemzésükben próbáltak utánajárni, vajon valóban várnak-e hatalmas, részvényvásárlásra szánt összegek a partvonalon arra, hogy egy korrekcióban részvényekre költsék őket. Arra jutottak, hogy egyszerűen erre nem találnak bizonyítékot. Az általuk vizsgált területeken azt találták, hogy a készpénz mennyisége historikusan is alacsony szinten van.

A pénzpiaci alapokban - nyilván az alacsony kamatok miatt - igen kevés pénz található. A pénzpiaci alapokban elhelyezett pénz mennyisége jelenleg a részvénypiac kapitalizációjának 11,3 százalékát teszi ki. Ez alacsonyabb érték, mint az előző bikapiac csúcsán mért korábbi legalacsonyabb arány, a 2007-ben mért 12,7 százalék. A háztartások szabad likviditása sem mutatott jobb helyzetet. Ha a háztartások szabad pénzeszközeiből kivonták azok kötelezettségeit, akkor ennek ez az összeg a részvénypiac kapitalizációjának csak 39,8 százalékára rúgott, ami 60 éve a legalacsonyabb érték egy kivétellel, az internet lufi csúcsán ennél alacsonyabbra is süllyedt.

Hasonló eredményt mutatott, ha az M2 pénzmennyiséget (készpénz, látra szóló betétek és lekötött betétek) vetették össze a részvénypiac kapitalizációjával.  Ez az arány jelenleg olyan alacsony, mint a 20-as évek óta mindössze egyszer, szintén az internetlufi csúcsán.

A brókercégek mérlege sem mutat jobb helyzetet a Net Davis Research elemzői szerint a brókercégek számláim jelenleg 285,6 milliárd dollárnyi likvid eszköz található, ezzel szemben viszont áll 476,4 milliárd dollárnyi értékpapír vásárlásra felvett hitel. A kettő egyenlegeként adódó összeg a legalacsonyabb a történelem során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!