Jelenleg még csak a találgatások zajlanak arról, hogy melyik politikus száll be komolyan az előválasztásokba, ám a startpisztoly már eldördült; 2016. november 8-án tartják a következő elnökválasztást az USA-ban. A hosszútávú statisztikák alapján az idei és a jövő év lehet a legjobb az amerikai tőzsdéken, legalábbis erre utalnak az amerikai elnöki választási ciklusok és a részvényárfolyamok között kimutatott statisztikai kapcsolatok. Azonban negyedéves bontásban figyelve az adatokat kiderül, hogy az idei év jó része már mögöttünk van, s rázós negyedéves következhetnek. Igazán kiemelkedő teljesítményt csak jövő év vége felé lehet várni ez alapján - írja Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője a Marketwatchon.

A Stock Traders Almanch szerint 1833 és 2004 között meglehetősen jól kimutatható kapcsolat állt fenn az elnöki ciklus és a tőzsde teljesítménye között. Egy elnök regnálásának első két évében a tőzsde rendszerint gyengébben teljesített, míg a választást megelőző és a választási évben erősebb volt. A választást követő évben a vezető részvényindexek átlagosan emelkedése 1,6 százalékos volt, az azt követő évben pedig 3,7 százalék. A választást megelőző évben viszont átlagosan 11 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, s a választási évben.

Az elnöki ciklusok és a tőzsdék közötti kapcsolatot általában a fiskális politikával hozzák összefüggésbe az elemzők, így Yale és Jeffrey Hirsch is, az almanach szerzői. Egy frissen hivatalba lépett kabinet ugyanis általában az első két évben folytat szigorúbb költségvetési politikát, s a választások közeledtével a fegyelem általában lazul. Az Obama-kabinet ilyen szempontból rendhagyó módon viselkedett, s mindjárt első ciklusának elején hatalmas költekezésbe kezdett, ami talán magyarázatul szolgálhat a ciklus eltolódására.

Hulbert statisztikái szerint azonban a választást megelőző évben általában az első félév hozza a nagy nyereségeket, míg a választási év pozitív teljesítménye a második félévre koncentrálódik. Ebből az következik, hogy a jelenlegi negyedév és a következő három is átlag alatti teljesítményt hozhat. Ha a piac a statisztikáknak megfelelően viselkedne, akkor három egy százaléknál alacsonyabb hozamot biztosító negyedév áll előttünk. Sőt, a jövő év második negyedéve, tehát a választási év második negyedéve a legrosszabb lehet az összes közül. Ez a három hónap ugyanis az egyetlen, amely historikusan negatív hozamot produkál, mínusz 1,7 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!