Az athéni tőzsde augusztus 3-án, hétfőn nyit ki első alkalommal június 26 óta. A felgyülemlett megbízások, a gazdasági kilátásokkal szemben mélyülő aggodalmak akár 20 százalékot, vagy még többet is lenyeshetnek az tőzsde fő árfolyamindexéből, az Athens General Indexből.

Hasonló mértékű árfolyamveszteségre utal a görögországi részvényekkel az athéni tőzsdeszünet alatt az Egyesült Államokban folytatott kereskedelem eredménye is. A National Bank of Greece Amerikában jegyzett papírja 20 százalékkal gyengült ezalatt az öt hét alatt.

"Annak a valószínűsége, hogy holnap akár egy részvény árfolyama is erősödjön, egyenlő a nullával" - mondta Takisz Zamanisz, a Beta Securities kereskedője. "Kétséges, hogy a kormány képes lesz-e időben aláírni a szerződést az új mentőcsomagról és ott van még egy előrehozott választás lehetősége is" - fejtette ki Zamanisz, az új mentőcsomag feltételeiről kialakult belpolitikai csatározásokra utalva.

A görög gazdaság a jelek szerint elveszítette a megszorítás-ellenes programmal választást nyert Sziriza párt kormányra kerülése előtt szerzett lendületét: az Európai Bizottság prognózisa szerint a görög gazdaság azt követően, hogy éppen kilépett egy hat évig tartó recesszióból, az idén ismét 2-4 százalékkal zsugorodik.

A legnagyobb érvágást a banki részvények szenvedhetik el hétfőn, mivel az egész szektornak feltőkésítésre lenne szüksége. A kormányhoz közel álló Avgi lap vasárnapi számában megjelent cikk szerint Alekszis Ciprasz kormánya 10 milliárd eurót kíván ebben a hónapban a bankok feltőkésítésére szerezni.

"A reflektorfényben a banki papírok lesznek, mivel a befektetőknek a feltőkésítés miatt még a tulajdoni arány felhígulásával is szembe kell nézniük" - mutatott rá egy görög befektetési alapkezelő szakembere, hozzátéve, hogy a görög bankok az idén nem lehetnek nyereségesek, mert a súlyosbodó krízis miatt még a rossz hitelek állományának növekedését is el kell viselniük. "Realisztikusan 15-20 százalékos árfolyamvesztésre lehet számítani a tőzsde hétfői nyitásakor" - monda. A bankszektor papírjai adják az Athens General Index 20 százalékát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!