Nagyon alulértékelt a forint a dollárral szemben

A forint jelenleg 37,6 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben - írja az Economist által közzé tett Big Mac indexre hivatkozva a Portfolio.hu. A felmérés időpontjában érvényes 292,7-es dollár/forint árfolyammal számolva Magyarországon jelenleg 3,08 dollárért vásárolható meg egy Bic Mac.
portfolio.hu, 2016. január 8. péntek, 20:07

Az index elkészítésének hátterében a vásárlóerő-paritás elmélete áll, mely szerint hosszútávon a különböző országok deviza-árfolyamainak egy olyan egyensúlyi állapothoz kellene közelednie, hogy egy adott termék/szolgáltatás-kosár ára bármely két országot összehasonlítva közel azonos legyen.

Ettől való eltérés esetén egy fizetőeszköz alul- vagy felülértékelt a másikkal szemben. Az Economist az elméletet egyetlen (összetett, mindenütt hasonlóan készülő) terméken vizsgálja, a Big Mac szendvicsen. Az összehasonlítás közös bázisaként a dollárt szokás használni.

A Big Mac index is alátámasztja a dollár elsöprő erejét. Jelenleg a dollárhoz képest a világon mindössze három deviza felülértékelt: a svájci frank (30,7 százalékkal), a svéd korona (6,1 százalékkal) és a norvég korona (5,8 százalékkal).

A lista végén az ukrán hrivnya (-68,7 százalék), az orosz rubel (-69 százalék) és a venezuelai bolivár tartózkodik, ez utóbbi elképesztő mértékben, -86,5 százalékkal alulértékelt a dollárhoz viszonyítva: a modell szerint az egyensúlyi árfolyam 26,77 lenne, ezzel szemben a kurzus jelenleg 198,7-en áll.

További részletek a Portfolio.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .