Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az index elkészítésének hátterében a vásárlóerő-paritás elmélete áll, mely szerint hosszútávon a különböző országok deviza-árfolyamainak egy olyan egyensúlyi állapothoz kellene közelednie, hogy egy adott termék/szolgáltatás-kosár ára bármely két országot összehasonlítva közel azonos legyen.

Ettől való eltérés esetén egy fizetőeszköz alul- vagy felülértékelt a másikkal szemben. Az Economist az elméletet egyetlen (összetett, mindenütt hasonlóan készülő) terméken vizsgálja, a Big Mac szendvicsen. Az összehasonlítás közös bázisaként a dollárt szokás használni.

A Big Mac index is alátámasztja a dollár elsöprő erejét. Jelenleg a dollárhoz képest a világon mindössze három deviza felülértékelt: a svájci frank (30,7 százalékkal), a svéd korona (6,1 százalékkal) és a norvég korona (5,8 százalékkal).

A lista végén az ukrán hrivnya (-68,7 százalék), az orosz rubel (-69 százalék) és a venezuelai bolivár tartózkodik, ez utóbbi elképesztő mértékben, -86,5 százalékkal alulértékelt a dollárhoz viszonyítva: a modell szerint az egyensúlyi árfolyam 26,77 lenne, ezzel szemben a kurzus jelenleg 198,7-en áll.

További részletek a Portfolio.hu-n.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!