Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az általában meglehetősen távolságtartóan nyilatkozó és jóslatokba nem bocsátkozó szakértő, Mark Hulbert is csatlakozott a részvénypiac túlértékeltségére figyelmeztetők táborához. A Hulbert Financial Digest alapítójának Marketwatchon megjelent írása arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakorlatilag nincs olyan mutató, amely szerint ne lennének nagyon drágák az amerikai részvények.

Összesen hat, a részvénypiac egészének értékeltségét vizsgáló mérőszámot említ, a Shiller-féle P/E hányadost, az árfolyam/könyv szerinti érték hányadost, a q mutatót, az egyszerű P/E mutatót, az osztalékhozamot és az árfolyam/árbevétel mutatót. Ezen kívül megvizsgálta, hogy az elmúlt évszázadban hol álltak ezek a mutatók a bikapiaci csúcsoknál, azaz egy a mostanihoz hasonló tőzsdei emelkedő periódus végén. A számítások azt mutatják, hogy a részvénypiac minden mutatója magasabban áll, mint a korábbi piaci csúcsok 86 százalékában.

Az egyedüli időpont, amikor a mostaninál is magasabb értékeket mértek, az az internetlufi időszakában volt, annak csúcsán az S&P 500-as index 1550 pont körül járt, majd néhány év leforgása alatt értéke feleződött. Az internet lufi csúcsán elért indexértéket az S&P 500-as index csak 13 évvel később sikerült áttörnie felfelé.

Hulbert ugyanakkor úgy véli, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy megindulna a tőzsdei áresés, hiszen a részvénypiac hosszabb időszakon keresztül is túlértékelt maradhat és még túlértékeltebbé válhat.

Azonban egy nagyon túlértékelt piac szerinte gyakran nagyon gyorsan tud esni, s ehhez nem is kellenek külső kiváltó okok. A Nasdaq Composite 2000 márciusában például három kereskedési nap alatt zuhant 10 százalékot, s mindössze 17 kereskedési nap kellett ahhoz, hogy a zuhanás elérje a 20 százalékos mértéket, amely már kielégíti a medvepiac fogalmát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!