Nem tud magához térni igazán a német energetikai óriáscég, az E.On ma megjelent gyorsjelentése szerint a társaság nettó nyeresége 7 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában. A Reuters szerint a csökkenésért elsősorban a csökkenő kiskereskedelmi árakat és az orosz rubel mélyrepülését okolta a cég vezetése.

A kamatfizetés, adó és értékcsökkenés nélkül számolt nyereség (EBITDA) 6,64 milliárd euróra csökkent, az oroszországi tevékenység EBITDA-ja mintegy ötödével esett vissza. A rubel értéke az év eleje óta mintegy negyedével csökkent az euróhoz képest - emlékeztet az összefoglaló. Az ukrajnai politikai válságnak komoly hatása van a gázellátásra és oroszországi tevékenységünkre - közölte a társaság. Ugyanakkor hozzátették, orosz érdekeltségük az év eddigi részében a tervek szerint működött. Tavaly az orosz piacon az E.On árbevételének 1,5, EBITDA-jának 7,4 százaléka realizálódott.

A Reuters emlékeztet, hogy európai legnagyobb földgázpiaca a német, jelentősen függ az orosz földgázkínálattól, innen származott 2013-ban az importált gáz mennyiségének mintegy 39 százaléka. Az E.On által értékesített földgáz mintegy felét a Gazpromtól szerzi be. Az E.On részvények az év eddigi időszakában mintegy 13 százalékkal teljesítették alul az európai szektortársak részvényeit.

Az E.On részvényei emelkedéssel reagáltak a gyorsjelentés számaira, délben közel egy százalékos erősödést mutattak előző napi záróértékükhöz képest.

A részvényeknek az elmúlt egy év folyamán a 13 eurós szint meglehetősen erős támasz-szintként szolgált, e felett alakult ki egy hosszabb sávozó mozgás, amelyből a nyár közepén próbált meg felfelé kitörni a kurzus, de ez nem bizonyult tartósnak. A szeptember végén megindult korrekciós hullámban új mélypontot ütött az árfolyam, s ez arra utaló jel lehet, hogy a most zajló pozitív korrekció lecsengését követően akár új mélypontok felé is veheti középtávon az irányt az árfolyam.

E.On árfolyama
Kép: www.markers.hu

A cég nehézségeit jelzi, hogy a korábbi években stabilan magas osztalékot fizető cég idén már jelentősen kénytelen volt visszafogni a kifizetések nagyságát. Míg  2010 óta jellemzően 1,2-1 euró körüli osztalékot kaptak a részvényesek, addig idén részvényenként már csak 17 cent ütötte markukat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!