Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózás utáni eredmény tekintetében egy kis pozitív meglepetéssel tudott szolgálni a Richter ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében, de csak ott, az árbevételt és az üzemi tevékenység eredményét tekintve már nem. A társaság nyeresége 23,15 milliárd forintra csökkent a tavalyi első féléves 28,5 milliárd forintról. Ez 18,9 százalékos visszaesést jelent, az Erste elemzői ennél nagyobb, 23 százalékos visszaesést prognosztizáltak.

Az árbevétel forintban mérve a várt stagnálás helyett 1,7 százalékkal esett vissza a félév során, 174,9 milliárd forintra. Természetesen a gyenge forint itt ápolt és eltakart, hiszen euróban mérve 5,3 százalékos volt a visszaesés 2013 első hat hónapjához képest.

A Richter főbb számai
Kép: forrás:BET.hu



A gyógyszergyártó céget egyértelműen az orosz, az ukrán és a lengyel piac gyenge teljesítménye húzza lefelé. Oroszországban 44, Ukrajnában 8,4, Lengyelországban 9,8 millió euróval esett vissza a társaság értékesítése. Az orosz és az ukrán bevételek csökkenését egyrészt a rubel és a hrivnya euróhoz mért mélyrepülése okozta. Az orosz piac azonban e mellett is jelentősen visszaesett, a jelentés szerint a tavaly év végén felhalmozott nagykereskedői készletek leépítése miatt. Az ukrán piacon elsősorban a politikai bizonytalanság miatt bekövetkezett szigorított kintlévőség kezelések miatt volt tapasztalható visszaesés. Lengyelországban az hatott kedvezőtlenül, hogy a nagykereskedők törvényi változások miatt csökkentették készleteiket, s a cég egyes termékei a páthuzamos import miatt erős versennyel kellett szembesüljenek. Ráadásul még az influenza járvány is elmaradt, ami nem tett jót a cég vezető terméke, a Groprinosin forgalmának.

E három országban egy év alatt a teljes csoport bevételeinek 10 százaléka veszett volna el, ha nem ellensúlyozzák a csökkenést egyéb piacok. Jelentősen emelkedett eközben ugyanis (Lengyelország kivételével) az uniós országokba történt eladások értéke, az egyéb FÁK-országokban mért bevételek és egy kicsit az Egyesült Államokbeli értékesítés is, a kínai forgalom azonban visszaesett.

Értékesítés megoszlása
Kép: Forrás:BET.hu



A költségek csökkenésének nem sikerült lépést tartaniuk az árbevétel csökkenés ütemével, így a bruttó fedezeti hányad euróban mérve 63,9 százalékról 61,2 százalékra romlott. Az üzemi tevékenység eredménye forintban 36,4 százalékkal esett vissza, mindössze 19 milliárd forint lett a tavalyi 29,96 milliárd forint után.

Ami megmentette valamelyest a képet, az a pénzügyi eredmény lett, ezen a soron a társaság 3,87 milliárd forintnyi profitot tudott felmutatni a tavalyi első féléves 451 millió forint után. A tekintélyes nyereség a forint leértékelődésének köszönhető, közel kétmilliárd forintot nyert a realizált tételeken belül az átváltáson a cég a tavaly év végi árfolyamokhoz képest, a nem realizált tételek között a devizás eszközök átértékelése hozott 1,8 milliárd forintot meghaladó nyereséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!