Úgy tűnik, hogy a kínai kormányzat erőfeszítései végre meghozták gyümölcsüket, a Shanghai Composite Index ma 1,8 százalékos emelkedést követően 3522,8 ponton zárt. Ez már 20 százalékkal meghaladja az augusztus végi, 2850 pontos mélypontját. Ennek megfelelően a Wall Street Journal, a Financial Times és a Bloomberg is méretes cikkben emlékezett meg arról, hogy visszatért a bika a kínai tőzsdékre.

A kormányzat minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy megállítsa az árfolyamok nyár eleje óta tartó esését a tőzsdén. Szankcionálta a tőzsdei cégek nagyobb részvényesinek eladásait, adminisztratív eszközökkel korlátozta a részvények fedezet nélküli eladását s az állami alapokat arra ösztönözte, hogy részvényeket vásároljanak. A Bloomberg szerint ugyan az állami alapok vásárlásainak hatása még mindig jelentős, azonban egyre kevesebb jele van annak, hogy ez hajtaná csak felfelé az árfolyamokat. A részvényvásárlásra felvett hitelek állománya ismét növekedésnek indult, s az elmúlt napok emelkedését az olyan cégek részvényei hajtották, amelyek elsősorban a lakossági befektetők körében voltak népszerűek - emeli ki a hírügynökség.

Úgy tűnik, azok az eladók, akik kényszerűségből értékesítették részvényeiket kifogytak az eladandó papírokból - mondta Francis Cheung, a CLSA hongkongi vezető stratégája. A kormányzat megfékezte a short eladásokat, s ebben a környezetben már könnyebb az árfolyamoknak emelkedniük. Ráadásul a piac arra számít, hogy Kínában további kamatvágások jönnek, s további központi gazdaságélénkítő lépések várhatóak. Most a kamatérzékeny szektorok részvényeit lehet érdemes vásárolni, bankokat, ingatlan- és internetcégeket - tette hozzá.

A kínai jegybank az elmúlt év során már hat alkalommal csökkentette az irányadó kamatot, amely most rekord alacsonyan, 4,34 százalékon áll. A világ második legnagyobb gazdasága az első két negyedévben 7 százalékkal, a harmadikban 6,9 százalékkal bővült, igaz, sok szkeptikus akad a központi adatok megbízhatóságával kapcsolatban.

Az árfolyamok emelkedése az elmúlt időszakban egyre több elemzőt győz meg. Chen Li, a CSFB kínai stratégája szerint ez már egy "megvehető fordulat", amit elsősorban a likviditás, semmint a fundamentumok generálnak. Chen szerint a külföldi befektetők egyelőre nem csatlakoztak a vételi oldalhoz, ők ugyanis egyelőre tartanak a gazdaság lassulásától, s a vállalati nyereségek csökkenésétől. Véleménye a Shanghai Composite 3750 pontig emelkedhet az év végéig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!