A Deutsche Bank végre bejelentette, hogyan képzeli el banki tevékenységeinek átalakítását. A múlt héten a Libor botrányban végül 2,5 milliárd dollárra bírságolt bank részvényei első reakcióként hatalmas zuhanásba kezdtek, igaz, idén mér elég sokat drágultak. A kereskedés első óráját követően már 5 százalékot meghaladó mértékben is estek a részvények a frankfurti tőzsdén, igaz, van honnan, hiszen idén járt már 37 százalékos pluszban is árfolyamuk.


A bejelentett stratégiai elképzelések szerint a Deutsche Bank a bank teljesen átalakítaná működésének szerkezetét, csökkentené annak bonyolultságát, megerősítené a belső ellenőrzési mechanizmusait és növelné hatékonyságát - tudósít a CNBC. Az átalakítással a tervek szerint mintegy 3,5 milliárd eurót remélnek megtakarítani évente, igaz ennek egyszeri költségei elérhetik a 3,7 milliárd eurót. A régen várt bejelentés szerint a bank csökkentené kitettségét a vállalati és értékpapír üzletágban, s befektetési banki eszközeit mintegy 200 milliárd euróval csökkentené.

Jürgen Fitschen és Anshu Jain, a bank társigazgatóinak kommentárja szerint arra törekednek, hogy a bank elkerülje azt a hibát, hogy mindenhol ott van és minden igényt ki kívánjon elégíteni. A stratégiai tervük átgondolt és szigorú - mondták. Konzultáltunk a bank fontos partnereivel és részvényeseivel és gondosan mérlegeltünk a különböző modellek között. Ennek eredményeként arra a következtetésre jutottunk, hogy az ügyfélközpontú modell felé történő elmozdulás a jó választás számunkra, ez a modell közelebb viszi a céget eredeti gyökereihez - tették hozzá.

A bank 2017-ig mintegy 200 fiókját tervezi bezárni, s azon országok számát, ahol jelen vannak, mint 10-15 százalékkal csökkentenék.

A hét végén megjelent gyorsjelentés szerint a Deutsche Bank első negyedéves eredménye 559 millió euró lett, ami alacsonyabb az egy évvel korábbinál, azonban magasabb az elemzők várakozásainál. A bank eredményét erősen csökkentették a különböző jogi eljárások miatt fizetett büntetések. A bevételek viszont eközben rekord közeli szintre, 10,4 milliárd euróra nőttek, elsősorban a befektetési banki üzletág jó szereplésének köszönhetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!