Január óta a nemzetközi piacokon többször is kialakult eladási hullám, és a bizonytalanság miatt általában a rizikósabb befektetési célpontnak tartott feltörekvő piaci devizák gyengülni szoktak. Az idén azonban annyival másabb a forgatókönyv, hogy a forint és többi feltörekvő piaci társa is igen jól szerepel.

A feltörekvő piaci devizák euróhoz mért árfolyamait nézve január óta egyedül az indonéz rúpia volt jobb a forintnál: ez 1,46 százalékkal erősödött, a magyar deviza pedig 1,38 százalékos többletet ért el. A harmadik helyen a chilei peso áll, amely 1,34 százalékos pluszt könyvelhetett el január óta. A negyedik a román lej, amely 1,11 százalékkal erősödött, az ötödik pedig a maláj ringgit 0,5 százalékos erősödéssel.

A többi feltörekvő piaci deviza, köztük a lengyel zloty és a cseh korona mínuszban van. Ez egyben azt is jelenti, hogy a közép-európai devizák között jelenleg a forint az első. Péntek délután fél háromkor 310,50-310,80 körül volt az euró.

A lengyel zloty kezdi összeszedni magát a korábbi esések után, a cseh korona pedig erősödne, de a cseh jegybank által önkényesen megszabott árfolyamküszöb miatt nem tud felértékelődni a korona. A feltörekvő piaci devizák euróhoz mért árfolyamát nézve az argentin peso áll a legrosszabbul, több mint 17 százalékot veszített az értékéből január óta - mondta értékelte a rangsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember szerint a következő napokban a forint stabil maradhat. Az Európai Központi Bank (ECB) márciusi 10-én esedékes döntéséig 309,0-313,5 forint közötti jegyzésre lehet számítani - tette hozzá Németh.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!