Nagyot alakított a forint

A feltörekvő piaci devizák között a második, a régióban pedig az első helyen áll a forint a január óta bekövetkezett erősödés alapján.
Napi.hu, 2016. február 26. péntek, 17:28

Január óta a nemzetközi piacokon többször is kialakult eladási hullám, és a bizonytalanság miatt általában a rizikósabb befektetési célpontnak tartott feltörekvő piaci devizák gyengülni szoktak. Az idén azonban annyival másabb a forgatókönyv, hogy a forint és többi feltörekvő piaci társa is igen jól szerepel.

A feltörekvő piaci devizák euróhoz mért árfolyamait nézve január óta egyedül az indonéz rúpia volt jobb a forintnál: ez 1,46 százalékkal erősödött, a magyar deviza pedig 1,38 százalékos többletet ért el. A harmadik helyen a chilei peso áll, amely 1,34 százalékos pluszt könyvelhetett el január óta. A negyedik a román lej, amely 1,11 százalékkal erősödött, az ötödik pedig a maláj ringgit 0,5 százalékos erősödéssel.

A többi feltörekvő piaci deviza, köztük a lengyel zloty és a cseh korona mínuszban van. Ez egyben azt is jelenti, hogy a közép-európai devizák között jelenleg a forint az első. Péntek délután fél háromkor 310,50-310,80 körül volt az euró.

A lengyel zloty kezdi összeszedni magát a korábbi esések után, a cseh korona pedig erősödne, de a cseh jegybank által önkényesen megszabott árfolyamküszöb miatt nem tud felértékelődni a korona. A feltörekvő piaci devizák euróhoz mért árfolyamát nézve az argentin peso áll a legrosszabbul, több mint 17 százalékot veszített az értékéből január óta - mondta értékelte a rangsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember szerint a következő napokban a forint stabil maradhat. Az Európai Központi Bank (ECB) márciusi 10-én esedékes döntéséig 309,0-313,5 forint közötti jegyzésre lehet számítani - tette hozzá Németh.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .