A Bank of America, a Citigroup és több tucat más befektetési bank elemzői márciusban azt javasolták ügyfeleiknek, hogy szálljanak ki az amerikai banki és kereskedelmi részvényekből, helyette vegyenek európai energetikai és gyógyszercégek papírjaiból - írja a Bloomberg korábbi felmérésére hivatkozva. A hírügynökség szerint aki megfogadta a tanácsukat, egy átlagos portfolión nagyot bukhatott, a javasolt shortok zárása után 6 ezer dollár tartozása maradhatott volna 10 ezer dollárból. A "jótanácsok" nem működtek, mivel a legrosszabb eredményekről beszámoló cégek papírjai ebben az időszakban átlagosan 45 százalékkal emelkedtek.

Az elemzők túlságosan is a fundamentumokhoz kötődnek, s nem tudnak mit kezdeni egy ilyen technikai jellegű emelkedéssel - vélte Romain Boscher, a Groupama portfolió menedzsere. Megvolt a piacon a fordulat, s ezt ők nem látták - folytatta. A Citigroup és a Bank of America szóvivői egyszerűen nem voltak hajlandóak nyilatkozni a kérdésről a riporterek kérdésére.

Tény, hogy a legjobban ajánlott egészségügyi cégek papírjait tömörítő S&P Health Care index 0,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban, az energetikai részvények európai indexe mindössze 0,6 százalékkal van márciusi értéke felett. Jó példa a minősítések hasznára, hogy az American Express-t elemző szakemberek kétharmada március elején a papírok eladását javasolta a befektetőknek, igaz a Citigroup egy hónappal később már felminősítette a céget, azonban aki az eladási javaslat után megvárta a felminősítést, 12 százalékot bukott az üzleten.

Shortolás nélkül is fájó lehetet, ha valaki az elemzőkre hallgatott, hiszen azok a részvények, melyek minősítése a "vétel" kategória alatt volt, túlteljesítették a piacot. A bankok és kiskereskedelmi cégek papírjai, amelyek átlagosan 56 százalékot rallyztak a márciusi mélypont óta, ebben az időszakban a legrosszabb minősítést kapták az elemzőktől, a legmagasabbb arányban itt fordult elő a "tartás" javaslat a vétellel szemben. Európában a bankszektor és a nyersanygagyártó cégek részvényei voltak a legjobban kerülendő papírok az elemezői konszenzus alapján, itt 53 százalékos az emelkedés a mélypontokhoz képest.

Az árfolyamnak nincs köze a nyereséghez

Átlagosan 8,4 százalékkal emelkedtek azon cégek részvényei, amelyek a második negyedévben eredménycsökkenésről jelentettek, míg a nyereséget növelő vállalatok papírjai csak 7,2 százalékkal drágultak az elmúlt hónapban.

A hulladék teljesített jól - fogalmazott a Société Générale stratégája a Bloombergnek. Az ilyen részvényeket viszont nem szívesen látják el vételi ajánlással az elemzők.

Bár az első negyedéves eredmények a legjobban eladásra javasolt cégeknél - AIG, Morgan Stanley, Capital One - az elemzők nem ismerték fel, hogy a piac már beárazta a profitcsökkenést - írja a Citigroup egy nemrég publikált tanulmánya az elemzői minősítésekről. Túl defenzívek voltak és nem látták, amitől tartanak, már bekövetkezett. Persez ezzel nem voltak egyedül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!