Közel 2 százalékkal 4468 milliárd forintra esett vissza a Budapesti Értéktőzsdén a részvények állományának az értéke decemberben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi részvénypiaci tulajdonosi struktúra adatok alapján. Ezzel az egész évi teljesítmény is mínuszos lett, az év elejéhez képest a csökkenés 8,5 százalékot tett ki ebben azonban szerepet játszott, hogy például a Fotex elhagyta a magyar értékpapír piacot. A decemberi rossz teljesítmény annak volt betudható, hogy a külföldiek jelentős mennyiségben adták a magyar részvényeket, miután nettó 15 milliárd forint értékben szabadultak meg a magyar részvényektől. E mellett viszont a magyar háztartások vásároltak, és 5 milliárd forint értékben szívtak fel részvényeket a piacon. Mindezzel együtt is csökkent azonban a tulajdonukban lévő részvények értéke, hiszen az árfolyam átértékelődés miatt 7 milliárd forintot vesztettek a papírokon. A magyar állam viszont nem is adott és nem is vett részvényeket decemberben, így az állománya az árcsökkenés miatt esett 12 milliárd forinttal. Érzékelhető módon jelentek még meg decemberben a biztosítók és a nyugdíjpénztárak is, akik 2,7 milliárd forint értékben vásároltak magyar részvényeket, ami érzékelhető mennyiség, hiszen mivel az átértékelésen csak 0,4 milliárdot veszítettek, így nekik még nőtt is a tulajdonukban lévő részvények mennyisége. Persze ez valószínűleg elsősorban a biztosítóknak köszönhető, hiszen a nyugdíjpénztárak már nem kaptak friss pénzeket.

Az év egészét tekintve a magyar állam kezében lévő értékpapír mennyiség csökkent a legnagyobb mértékben. A 9,5 százalékos visszaeséssel 717,8 milliárd forintra csökkent a részvény vagyona, amiben természetesen az eladási is benne vannak. A külföldiek 7,2 százalékkal, a háztartások 6,5 százalékkal kisebb részvény vagyonon ültek az év végén. Ennek ellenére a magyar háztartások részesedése az év egészét tekintve csökkent a teljes tortából 7,8 százalékról 7,1 százalékra, míg a külföldiek részesedése 65,5 százalékról 66,4 százalékra nőtt. Igazán mérhető növekedést azonban a biztosítási és a magánnyugdíjszektor ért el, amely az év elején csupán 78 milliárdnyi részvényt birtokolva a teljes torta 1,6 százalékán ült, az év végén azonban már 4,7 százalékot birtokoltak a 213 milliárd forintos vagyonukkal.

A novemberi stagnálás után tovább nőtt viszont decemberben a költségvetés állampapírokban meglévő adóssága. Az állam diszkontkincstárjegyekben és állampapírokban lévő adóssága 17,39 ezer milliárd forintról 17,71 ezer milliárd forintra nőtt. Az emelkedés elsősorban a devizás kötvényeknél mutatkozott meg, ezeknél ugyanis a forint gyengülése miatt jelentős volt a növekedés. A devizás kötvények értéke ugyanis 217,6 milliárd forinttal emelkedett decemberben. Az egész évet nézve így 14,97 ezer milliárd forintról nőtt 18 százalékkal az állampapírokban meglévő államadósság. Ráadásul a külfödiek kezében már több mint 10 ezer milliárd volt az év végén ezekből a papírokból, az év eleji alig több mönt 8 ezer milliárdos érték után. a magyar háztartások állampapír vásárlásai ebben a statisztikában is megmutatkoznak. Az állomány 0,7 ezer miliárd forintról 1,2 ezer milliárd forintra emelkedett decemberre a tavalyi évben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!