A hétfői kereskedésben 253 dollárig zuhantak a Tesla Motors részvényei, záróára végül 7,6 százalékkal maradt el a múlt péntekitől. Két hete a részvények még új csúcsot állítottak be napon belül elért 290 dolláros árfolyamukkal.

A tegnapi esés katalizátora a Morgan Stanley által kiadott friss elemzés volt, ebben a befektetési bank szakértői ugyan 320 dollárra tették azok fair értékét, azonban kommentárjukban megjegyezték, ezt az árfolyamot valószínűleg nem fogja olyan gyorsan elérni az árfolyam, mint sokan gondolják, és nem azon okok miatt, amelyek jelenleg hajtják az árfolyamot. A Morgan Stanley elemzői szerint a Tesla ugyan világszerte az egyik legfontosabb autóipari cégnek tekinthető, viszont a részvényárfolyam nem fog folyamatosan, megszakítások nélkül emelkedni.

Az egyik ok, hogy az elektromos autók értékesítései általában nem abban az ütemben nőnek, mint azt több iparági szakértő korábban jósolta. A Tesla kivételével az összes többi autógyártónál a tisztán elektromos meghajtású autók eladásainak növekedése jelentősen elmarad a korábban vártnál. A Tesla számára a a legfontosabb növekedést jelentő kínai piacon a befektetési bank szerint az eladási hálózat és a szervizhálózat fejletlensége miatt az értékesítés nem tud olyan ütemben bővülni, mint sokan remélik.

A legnagyobb várakozások a Tesla új, nagyobb kapacitású gyárának beindulását övezik, ez segíthet a cégnek hogy a 35 ezer dolláros eladási árura tervezett Modell 3-as autóból jelentősebb mennyiséget gyártsanak már a következő két három évben is. A Tesla azonban még ennek a gyárának a beindulása után is csak egy kicsi piaci szereplőnek lesz tekinthető - hívja fel a figyelmet az elemző.

A Tesla-részvények jelentős áremelkedésen vannak túl az elmúlt időszakban is, a május eleji 176 dolláros mélypont óta szeptember elejéig közel 65 százalékkal drágultak. A nagy emelkedéssel kapcsolatban a cég alapítója és vezetője, Elon Musk is aggodalmának adott korábban hangot. Két héttel ezelőtt a CNBC egyik műsorában a részvény árfolyamáról úgy nyilatkozott, az magasnak tűnik. Az árfolyam akkor 286 dollárról 276 dollárig esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!