Az elromlott nemzetközi hangulat és magyarspecifikus okok is szerepet játszhatnak abban, hogy a ma délutáni kereskedésben négy hónapos csúcsra, 314 forint fölé emelkedett az euró árfolyama a forinttal szemben - mondták a Napi.hu-nak a megkérdezett piaci szakértők.

A délutáni amerikai munkaerő piaci adatokból az derült ki, hogy végre megindult a bérek emelkedése az Egyesült Államokban, s ez a tavaly nyárihoz hasonló eladási hullámot indított el az amerikai államkötvények piacán. A különbség a mostani helyzetben az, hogy a piac mintha most nem az eszközvásárlási program őszi befejezésétől tartana, hanem attól, hogy esetleg a Fed az eddig vártnál korábban kezdheti meg a kamatemelési ciklust. Így az eladási hullám inkább a hozamgörbe rövidebb oldalát érintette. Eközben a chicagói beszerzési menedzserindex rosszabb lett a vártnál.

Az történelmi csúcson tartózkodó részvényindexek is az utóbbi időben megszokottnál nagyobb kilengést produkálva esnek, az S&P 500-as index a kereskedés első óráját követően 1,3 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,6 százalékkal esik. A rossz hangulat már az európai kereskedésben is érezhető volt, itt számos vállalati gyorsjelentés járult hozzá ahhoz, hogy a befektetők inkább az eladásokat részesítsék előnyben. Több ma megjelent vállalati gyorsjelentés is rávilágított arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus, valamint az Európai Unió és Oroszország között egyre feszültebbé váló viszony nagyon rosszat tehet egyes uniós cégeknek. Az Adidas például az orosz piaci nehézségek miatt volt kénytelen profit-warningot közzétenni, a részvény árfolyama 15,5 százalékkal zuhant a hírre.

A Lufthansa több mint 7 százalékkal zuhant gyorsjelentése után. A társaságot a második negyedévben a jegyárak csökkenése és a pilóták sztrájkja is kedvezőtlenül érintette, de megerősítették éves profitvárakozásaikat. Ez azonban nem volt elegendő a piacnak.

A pénzügyi szektor, azon belül is a bankok kifejezetten gyengén teljesítenek, a Deutsche Bank, az Unicredit és a Commerzbank árfolyama rendre 2,5-3 százalék közötti mértékben csökkent.

A rossz hangulatban esnek a régiós devizák is, azonban a zloty, a lej és a korona fél százalékos csökkenését meghaladja a forint 0,8 százalékos gyengülése. Ennek több oka is lehet. A forint technikai gyengeségére már korábbi írásunkban felhívtuk a figyelmet. A hó végének közeledtével van aki szerint a lejáró kéthetes betétek is szerepet játszanak a magyar deviza gyengélkedésében, s nem segített a forintnak az a hír sem, amely szerint az ÁKK megkezdte az önkormányzatoktól átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitelből 107 milliárdnyi előtörlesztését.

A rossz hírek között szerepelt az argentin államcsőd is. Ez ugyan egyáltalán nem volt váratlan esemény, de ráirányíthatta a befektetők figyelmét a feltörekvő piaci eszközök relatív magasabb kockázatára, ami szintén nem segített a lecsökkentett kamatszint mellett már amúgy sem túl vonzó forintnak.

A gyorsjelentési szezon sem indult jól a Budapesti Értéktőzsdén, a Richter vártnál gyengébb árbevételi és üzemi eredményszámai emlékeztették a befektetőket arra, hogy mekkora a cég kitettsége Oroszország és Ukrajna felé.

A forint árfolyama ugyanakkor a mostani gyengüléssel egy elég erős ellenállási zónához érkezik. Az elkövetkezendő időszak kulcsfontosságú momentuma lehet, hogy az euró árfolyamát meg tudja-e fogni az eddig erős plafonnak számító 316-320 forint közötti zóna. Ennek áttörése ugyanis a kirajzolódó technikai alakzat miatt további drasztikus forintleértékelődésre lenne jelzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!