A Magyar Telekom tegnap este elemzőknek tartott háttérbeszélgetést, amelyen a vállalat működésével, kilátásaival kapcsolatos információk is elhangzottak.

Egy hazai brókercég ma reggeli hírlevelében az alábbi információk jelentek meg a rendezvény összefoglalójaként:

A Magyar Telekom tegnapi rendezvényén arról tájékoztatott, hogy 2015-ben valószínű ismét elmarad az osztalékfizetés, mert ahogy a CFO fogalmazott, az osztalék most másodlagos faktor, a cég az üzlet fellendítésére koncentrál

A cég 35 milliárd forint feletti költségre számít a frekvencia aukcióval kapcsolatosan, amely a nettó eladósodottsági rátát a menedzsment által kitűzött sávba, de még mindig a magasnak mondható 40  körüli értékre kormányozná.

Úgy tudjuk, hogy a tegnapi eseményen a fenti két információ (2015-ös osztalék, frekvencia aukció díja) nem ebben a formában hangzott el.

De még ha így is lett volna, azt már eddig is sejtettük, hogy a Magyar Telekom az idei eredménye után 2015-ben nagy valószínűséggel nem fizet osztalékot, a Reuters konszenzusa is csak azért áll 15 forinton, mert a korábbi várakozások még felfelé húzzák az átlagot, a legfrissebb becslések szinte kivétel nélkül 0 forinton állnak. Igaz, az elemzői várakozásoknál erősebb üzenet, ha maga a menedzsment beszél az osztalékfizetés elmaradásáról - írja a portfolio.hu.

A befektetőket az aggaszthatná, ha tényleg azt mondta volna tegnap a Magyar Telekom pénzügyi vezetője, hogy az osztalék másodlagos faktor, mert ebből azt is ki lehetne olvasni, hogy a Magyar Telekom akár a következő években sem fizet osztalékot, erről azonban szó sincs, ugyanis úgy tudjuk, ez a gondolat nem hangzott el az eseményen. Mindenesetre érthető, ha a befektetők egy osztalékpapír esetében érzékenyen reagálnak a várható osztalékkal kapcsolatos bármilyen kijelentésre.

Persze a fentiek csak az egyik lehetséges magyarázatként szolgálhatnak a Magyar Telekom árfolyamának mai esésére, mindenesetre a kurzus közel 3 százalékos mínuszban áll - áll a portfolio.hu cikkében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!