Nagyot változott a befektetők hangulata egy hónap alatt a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint. Februárban még 15 éve nem látott mértékben halmoztak fel a megkérdezettek az általuk kezelt portfóliókban, ennek aránya most elég nagyot csökkent. Egy hónapja a portfóliók átlagos készpénzszintje 5,6 százalék volt, most ez 5,1 százalék, ami azért még mindig magasnak tekinthető. A befektetési bank elemzői szerint 4,5 százalék feletti értékeke vételi jelzésként értelmezhetők.

A befektetők tehát pozitív fordulatban reménykednek, ez leginkább a nyersanyagok megítélésében tetten érhető. Egy hónapja még a megkérdezettek nettó 29 százaléka alulsúlyozta azokat benchmarkjához képest, most már nettó 13 százalékuk teszi ezt. Ez nem csak 9 hónapos csúcsnak tekinthető, de ilyen nagy ugrásra a nyersanyagok megítélésében a felmérés történetében még nem volt példa. Pozitív elmozdulás figyelhető még meg az ipari szektor, a nyersanyag-kitermelő szektor és a feltörekvő piaci részvények irányában.

A befektetők szerint most a legtöbbek által megjátszott befektetési sztori a feltörekvő piacok shortolása, az amerikai dollár vétele és az olaj shortolása. Februárban még a dollárvételek vezették a mezőnyt.

A piac most már szigorúbb monetáris politikát vár az Egyesült Államokban, mint egy hónappal ezelőtt. Jelentősen csökkent azok aránya, akik nem várnak idén kamatemelést a Fed részéről, a többség egy, legfeljebb két emelésre számít.

Az amerikai gazdaság kilátásainak megítélés. A szereplők most már a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak a kvantitatív lazítás kudarcát tartják, februárban még az amerikai gazdaságban bekövetkező esetleges recesszió és a feltörekvő piaci csődök álltak az első helyen.

Az európai részvények kedveltsége nem hogy megmaradt, de még nőtt is a hónap során. Most már a felmérésben szereplők 41 százaléka felülsúlyozza azokat portfólióiban.

A felmérés szerint a befektetők egyre inkább elégedetlenek azzal, hogy a tőzsdei társaságok saját részvény vásárlásra és osztalékfizetésre fordítják a cégek szabad pénzeszközeit. Nettó 16 százalékuk szerint az ilyen célra elköltött összegek aránya túl magas, az 2009 óta nem látott értéket jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!