Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2008 óta tőzsdén lévő társaság első nyilvános részvénykibocsátására készül, a tranzakció szeptember 26-án kezdődik s legkésőbb október 17- én zárul. A kibocsátandó részvények ársávja 4600-4900 forint között van - derült ki az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-nek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) tartott sajtótájékoztatóján.

Az Alteo 22 energetikai létesítménnyel rendelkezik, ezek között víz-, szél-, napenergia kihasználására alkalmas, illetve hagyományos erőművek is találhatók. Az energiatermeléstől kezdve, a kereskedelmen át az energetikai szolgáltatások nyújtásáig terjed az Alteo palettája, ügyfelei elsősorban nagyvállalatok. A társaság 12-14 milliárd forint értékű további beruházásra készül, felerészben a megújuló energia területén. Ehhez emeli meg saját tőkéjét.- mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató (képünkön).

A hárommilliárd forintos tőkebevonás kertében 300 ezer darabos nyilvános kibocsátás történik magánbefektetőknek, ezt egy zártkörű intézményi emisszió egészíti ki. Az itt kialakuló ár lesz az érvényes a nyilvános kibocsátásra is. Ha ez alacsonyabb lesz, mint a 4900 forintos maximum ár, a jegyzők visszakapják a különbözetet. A részvények vezető forgalmazója az UniCredit.

Végh Richárd, a BÉT Zrt. vezérigazgatója kiemelte az idei első nyilvános kibocsátás jelentőségét. A tartósan alacsony hozamkörnyezet kedvez a befektetők alternatívakeresésének. Ugyanakkor az is tény, hogy a 41 ezer milliárd forintnyi lakossági befektetésnek mindössze 1,2 százaléka áll részvényekben, szemben a hasonló fejlettségű európai országok 4-5 százalékos hasonló arányával.

Ha az érdeklődés a zártkörű csomaggal együtt meghaladja a 600 ezer darabot, a főtulajdonos Wallis-holding megfontolja saját részvényei egy kisebb csomagjának eladását is, ezzel a kibocsátás elméleti maximuma elérheti a 900 ezer darabot is, amely a maximum áron 4,4 milliárd forintra nőhet. De dönthet úgy is, hogy a teljes igényt új részvények kibocsátásából fedezi - mondta Chikán a Napi.hu kérdésére.

A társaság a tavalyi éve után 120 forintos osztalékot fizetett, az eddig meglehetősen gyér forgalmú Alteo-részvények árfolyama az elmúlt tizenkét hónapban a parketten 3200 forintról egészen 5000 forintig emelkedett.

(A szerző rendelkezik Alteo-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!