A korábban csak mikroszkóppal látható, pár tízmillió forintos nyereségről beszámoló Csepel Holding nyeresége nagyot nőtt tavaly - derül ki a társaság közgyűlési anyagaiból. A 2009-ben elért 23 millió forintos konszolidált adózott eredmény után a cég tavaly 216 millió forintnyi nyereséget termelt, ami részvényenként 93,4 forintnak felel meg az egy évvel korábbi 10 forint után. A jelentés a Csepel Holding hagyományaihoz híven igencsak szűkszavú, ami látszik, hogy a nyereség növekedése jelentős forgalombővülés mellett zajlott le. A konszolidált árbevétel 1,3 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra bővült. A növekedés okai nincsenek részletezve, erre csak korábbi hírekből lehet következtetni.

A társaságról októberben jelent meg a hír a Tiszaújvárosban a Tisza Elektrometál Kft. (TEM) hatmilliárd forintos beruházásának alapkőletételével kapcsolatban. A projekt keretében egy csúcstechnológiát alkalmazó szélerőmű-generátor gyártóüzemet építenek. A generátorházak gyártásához 4,4 milliárd forint értékben szállít precíziós megmunkáló berendezéseket a budapesti Excel Csepel az akkori bejelentés szerint. Novemberben újabb jelentősebb üzletet jelentett be a társaság, az oroszországi OAO SASTA Szerszámgépgyárral automatikus gyártórendszer szállítására kötöttek szerződést 3,58 millió euró értékben.
A két projekt árbevétel növelő hatása azonban várhatóan csak idén jelentkezhet, amint azt Párkányi Zoltán, a Csepel igazgatóságának elnöke korábban lapunknak nyilatkozta.

A közgyűlés ugyanakkor némi mozgást is hozhat a csoport régóta bebetonozott tulajdonosi struktúrájában is, a jelenleg 925 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság igazgatósága az egyik napirendi pont keretében felhatalmazást kért egy egymilliárd forint értékben végrehajtandó alaptőke emelésre. A forrásbevonást az újabb projektek forgótőke igénye teheti szükségessé, ugyanakkor a tőkeemelésre való felhatalmazás csak egy lehetőség az igazgatóság számára - mondta lapunknak Párkányi.

A társaság ma újabb nagyértékű üzletet jelentett be, e szerint szerződést kötött a WESCAST Autóipari Zrt-vel turbófeltöltő gyártóeszközök és technológia szállítására az idén, jövőre és kisebb mértékben 2013-ban. A keretszerződés összértéke 9 millió 63 ezer euró, az első konkrét megrendelések dátuma 2011. április 6, ezek 3 millió eurót tesz ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!