A kínai gazdaság jelentősen lassulni fog - mondta Marc Faber, tőzsdei szakértő, a Gloom Boom & Doom című hírlevél írója a Bloombergnek adott interjújában. Mint mondta, ő jelenleg az európai részvényekben lát inkább fantáziát, s ezeket vásárolja. Az a növekedési ütem, amelyet az elmúlt 10 évben láttunk a kínai gazdaságtól jelentősen lassulni fog. Épp ezért kivárnék a kínai részvények vásárlásával mindaddig, amíg nem látszik a kínai ösztönző csomagok hatása - mondta Faber.

A Shanghai Composite Index eddig 13 százalékot esett március elején beállított csúcsához képest, a Hang Seng China Enterprise index, a Hong Kongban kereskedett, kínai szárazföldi vállalatok részvényeit tömörítő mutató veszteségei pedig csúcsukhoz képest elérték a 16 százalékot. Tegnap a Bank of America elemzői is csatlakoztak a Deutsche Bank és a Barclay's szakértőihez, s csökkentették a kínai gazdaság várható növekedési ütemére adott előrejelzésüket.

A múlt héten publikált hivatalos adatok szerint a kínai export mindössze egy százalékkal növekedett júliusban, ez alaposan elmaradt az elemzők által várt 8 százalékhoz képest. Kínában júniusban és júliusban egyaránt kamatcsökkentésre került sor, azután, hogy idén mér két alkalommal csökkentették a bankok kötelező tartalékainak mértékét. A lépésekkel a kínai gazdaság növekedési ütemének lassulását kívánták enyhíteni, amely a második negyedévben 7,6 százalékra csökkent, 2009 óta ez a legkisebb érték - emlékeztet a Bloomberg.

Kedvező vételi lehetőség a piacon

Faber elmondása szerint európai részvényeket vásárol, amelyek szerinte az elmúlt időszakban azért estek, mert az eurózóna felbomlásával kapcsolatosan túlzottan aggódnak a befektetők. Ez szerinte kedvező vételi lehetőségeket kínált a piacon. A 600 legnagyobb európai cég részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-as index 16 százalékkal emelkedett június 4. óta. A mutató részvényeinek átlagosP/E hányadosa a várt eredményekkel számolva jelenleg 11,6 a Bloomberg adatai szerint, a Shanghai Composite esetében 9,6, a Hang Seng China Enterprises indexnél 8,1 ez az érték. Ezzel az európai részvények árazási prémiuma a legmagasabbra emelkedett 2006 óta.

Az árazási olló szétnyílása, és az európai részvények áremelkedése július végén indult be, amikor is Mario Draghi ECB elnök biztosította a piaci szereplőket, a központi bank mindent meg fog tenni az euró megmentése érdekében. A hedge fundok elképesztő ütemben vágják vissza az eurózóna összeomlására fogadó tétjeiket, a Bloomberg adatai szerint a szektor európai részvényekre nyitott short állománya három éve nem látott ütemben indult csökkenésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!