A 3 hónapos és 6 hónapos dkj-k hozama már eddig is negatív volt, és szerdán tovább csökkent, mindkét esetben mínusz 0,020 százalékra. A kereskedők még ilyen hozamráták mellett is veszik a kincstárjegyeket, mert arra számítanak, hogy el tudják őket adni a jegybanknak.

Monetáris enyhítési politikája részeként a japán jegybank (BOJ) 2013 áprilisa óta folyamatosan vásárol a kötvénypiacon, akár negatív hozamok mellett is, elfogadva, hogy így magának okoz veszteséget.

A jegybank mindent elkövet, hogy támogassa a gazdasági növekedést, de továbbra is messze van a 2 százalékos inflációs célkitűzése elérésétől. Mijasaka Tomohiro, a Credit Suisse elemzője szerint nem tartható fent hosszan a BOJ programja, mert a jegybank olyan gyorsan vásárol kötvényeket, hogy könnyen eljöhet az a pont, hogy már nem lesz belőlük a másodlagos piacon.

A BOJ a tulajdonosa már az újonnan kibocsátott japán államkötvények 70 százalékának, de az infláció még mindig csak 1,3 százalék körül van.

Szerdán 0,0059 százalékos hozammal bocsátottak ki 12 hónapos dkj-kat, amelyeket valósággal elkapkodtak a kereskedők, tudván, hogy ennél kisebb hozam mellett is visszavásárolja majd őket a jegybank.

A 2 éves lejáratú japán államkötvények másodpiaci referenciahozama 0,08 százalék, az 5 éves lejáratúaké 0,18 százalék, a 10 éves lejáratúaké 0,56 százalék volt szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!