A magyar áramtermelés több mint 20 százalékát előállító erőmű tavaly 6,2 terawattóra áramot termelt, amiből 5,4 terawattórát értékesített. A termelését alapvetően lignitből biztosító erőmű az előállított áram 9 százalékát 370 ezer tonna biomassza felhasználásával termelte.

A tavaly még 18 milliárd forint adózott nyereségről beszámoló erőmű 2013-bán csak 10,5 milliárd forintot termelt a tulajdonosainak adózás után. A nyereség csökkenésének fő oka az Európai Unió új klímapolitikai szabályozása (szén-dioxid kvóták, amelyeket idén már teljes egészében ki kell fizetni a korábbi 30 százalék helyett). A másik fő ok a megnövekedett adóterhelés, hiszen a megemelt Robin Hood adóval együtt a társaságot már 50 százalékos adó terheli.

Az idei évre a társaság szintén 5,5 terawattóra értékesítéssel számol, ebből 75 gigawatt óra zöldáram. A nyereség szintet egy drasztikus költségcsökkentéssel - 400 fővel csökkentették a létszámot és a bérköltségek 10 százalékkal csökkentek - tervezi a társaság tartani, hiszen az áram ára eközben esik. A 2014-től bekövetkezett jelentős árbevételkiesés miatt a költségcsökkentés nélkül a társaság idén veszteséges lett volna.

A kitörési pontot Valaska József vezérigazgató szerint a zöld energia felé fordulás jelentheti.

A szerző rendelkezik Mátrai Erőmű részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!