Az euroszkeptikus képviselők többségbe kerülését hozhatják az európai parlamenti választások, s így Brüsszelen egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy szembenézzen az unió és a közös valuta mélyen gyökerező problémáival. Ennél is komolyabb következményekkel járhat azonban az unió teljesítményét meghatározó német gazdaság recesszió-közeli állapota, valamint a kontinens energiafüggősége, amely az ukrajnai orosz beavatkozás kapcsán újra reflektorfénybe került.

Brüsszel lehetőséget kap arra, hogy visszatérjen a való világba és alaposan átgondolja a helyzetet, de félő, hogy nem használja ki - véli Steen Jakobsen, a Saxobank vezető közgazdásza negyedéves kitekintésében.

Jöhet az európai QE

Miközben számos területen a fellendülés jeleit véljük felfedezni, a kontinens országait továbbra is jelentősen próbára teszi az európai gazdasági helyzet - írta a szakértő. A második negyedévben az Európai Központi Bankot a növekedés hiánya és a defláció várhatóan nyílt mennyiségi lazításra és további rendhagyó intézkedésekre kényszeríti.

Európa eközben a hetvenes évek óta eltelt időszak legnagyobb választási kihívásával néz szembe: az európai politika és az európai valóság között soha nem látott szakadék húzódik. 

A szavazók és az EU-párti politikusok egyre kevésbé találnak közös nevezőt, így a májusi uniós parlamenti választások után az euroszkeptikus pártok képviselői alkothatják majd a legnagyobb parlamenti csoportot. Az, hogy Brüsszel hallgat-e a szavazókra, döntő hatással lehet a haldoklófélben lévő európai kísérlet kimenetelére - bár a jelenlegi politikai erőviszonyok nem borulnak fel egyik napról a másikra.

Fertőz a periféria

A gazdasági kilátások javulni látszanak Spanyolország, Portugália és Görögország számára, valójában azonban mindössze arról van szó, hogy a Mediterrán-térségi klub problémái Franciaországba, majd Németországba húzódnak át - az utóbbi év végére közel kerül a recesszióhoz. Mind a francia, mind a német gazdaság megsínyli az exportbevételek csökkenését, amint a lassuló ázsiai gazdaságokban csökken a luxuscikkek kereslete.

Az uniós tagországok a válság utóbbi éveiben meglepően szolidárisak voltak egymással, a választók viszont egyre nyugtalanabbak, és ez egyértelműen az euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet. Mindezt a jelenlegi vezetők nem hagyhatják figyelmen kívül - hangsúlyozta Jakobsen. Fennáll az örök probléma is az uniónak soha nem voltak, és most sincsenek meg a hosszú távú stabil működéshez szükséges gazdasági alapjai. 

Egyre több törékeny ország

A Törékeny Ötök (Dél-Afrika, Brazília, India, Indonézia és Törökország) Argentínával, Oroszországgal és Chilével kiegészülve a Törékeny Nyolcakká alakultak. A mennyiségi lazítás fokozatos visszafogása a Fed részéről devizáik gyengülését eredményezte, ez pedig monetáris szigorításra kényszeríti őket. Mindez fékezi a növekedést, de segíti az elmúlt években felhalmozódott problémák korrigálását és a gazdasági egyensúly helyreállítását.

A fejlemények ugyan alapvetően pozitívak, a probléma csak az, hogy túl sok ország igyekszik egyszerre ugyanazzal a módszerrel, a valuta leértékelésével és ezen keresztül az export ösztönzésével egyenesbe jönni. Ez pedig a korábbi túlhitelezések miatt gyengíti a növekedést, és később még visszatérő szerkezeti problémákat okozhat.

Az utóbbi időben a gazdaságok minden erejükkel a világ, a bankok és a politikai rendszer megmentésére koncentráltak; jócskán háttérbe szorult szinte minden olyan befektetés, amely az emberekkel, az oktatással, az infrastruktúrával, az innovációval és a technológiával kapcsolatos - állítja Jakobsen. Valószínűleg nem az idei európai parlamenti választások döntik el végleg az unió sorsát, de nagyon nem mindegy, hogy a politikai döntéshozók, szakpolitikusok, illetve maguk az uniós struktúrák és nemzeti államapparátusok hogyan reagálnak a globális növekedés lassulására és a kialakulóban lévő új világgazdasági egyensúlyra.

Nagy euró gyengülés jöhet

A dán bank elemzői szerint az euró árfolyama az amerikai dollárhoz képest 1,400-1,405 között tetőzik, majd az 1,250-es szintre süllyed - az Európai Központi Bank idén nyáron már nagy eséllyel jelent be a defláció kezelését célzó intézkedéseket.  A japán jen dollárhoz viszonyított várható árfolyama 95 lesz; az árazással a piac nagyrészt a most bevezetett forgalmiadó-emelésre, illetve a japán gazdaságpolitika kudarcának első jeleire reagál. A "Törékeny Nyolcak" nemzeti valutái további 5 százalékkal gyengülhetnek - szól a bank prognózisa.

Amerikában nagy esés készül

Az árupiacokon a reálkamatok esése miatt jó második negyedévre számíthatunk. A mostani felívelés 2015 első félévére megtörik, de 2014 harmadik negyedévében még jó hozamokat ígérnek az árupiaci termékek - szól a bank prognózisa. A részvénypiac az egyetlen terület, amelyre a jelenlegi átmeneti gazdasági ciklus eddig még nem nem volt negatív hatással.

A jelenlegi helyzet még biztató, az S&P 500 részvényindex várhatóan 1900-1950 között éri el tetőpontját ezután azonban egy 30 százalékot elérő korrekcióra számítanak a Saxo szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!