Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint az ECB által beharangozott kvantitatív lazítási program kedvező befektetői megítélése nem csak az eurózóna tagállamokban, de a szűkebb régiónkban is érezteti hatását. Jelentősen javult ugyanis a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank által 66 régióval foglalkozó elemző, pénzügyi szakértő és portfólió menedzser megkérdezésével készített felmérésben a régiós gazdaságok megítélése.

A szakértők már nettó 21,4 százaléka szerint kedvező a régiós gazdaságok helyzete, ez 13,1 százalékpontos javulást jelent a januári állapothoz képest. A kilátások is jobbak lettek, itt 14,2 százalékponttal, nettó 39,2 százalékra emelkedett az optimisták aránya.

Bár abszolút értékben a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak megítélése is javult, azonban relatívan szemlélve egyáltalán nem történt előrelépés. Változatlanul a régió második legrosszabbnak tartott állapotú gazdasága a miénk - csak a horvátok kullognak mögöttünk - s a kilátások tekintetében sikerült kibérelnünk az utolsó helyet. Ennek ellenére mindenképpen pozitív a fejlemény, amely szerint most már többen várnak javulást a magyar gazdaságtól 6 hónapos időtávon, nettó 10 százalék az ezen a véleményen, míg januárban nettó 4 százalék még romlást várt.

A forint megítélése is javult az egy hónappal ezelőttihez képest. A friss adatok szerint a szakértők már csak nettó 16,7 százaléka várra a magyar fizetőeszköz gyengülését az euróval szemben, januárban az szám még 5 százalékponttal alacsonyabb volt. Ez még mindig elég szélsőségesen forintpesszimista hangulatot jelent, annak ellenére, hogy az euróval szemben ebben az időszakban mintegy 3-5 százalékkal erősödött a magyar deviza.

Forint és hangulat
Kép: Napi.hu



Középtávon a felmérés eddigi történetében a forintra vonatkozó prognózisok inkább előrejelző erővel bírtak, s nem kontraindikátorként működtek, így a sok gyengülést váró előrejelzések miatt az eredmények még mindig elég kedvezőtlenek előjelnek számít a forint számára.

A magyar részvények megítélése eközben egyáltalán nem változott, a megkérdezettek körében továbbra is 4,7-szer annyian vannak a 6 hónapos távon a BUX index emelkedését várók, mint a csökkenést vizionálók. Ez elég optimista állapotot jelent a felmérés történetében, s mivel ez a forintnál tapasztalttal ellentétben általában kontraindikátorként szokott működni, ezért ez kedvezőtlen a magyar piac számára.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

 


A forintkamatok tekintetében továbbra is a kettősség jellemzi. A megkérdezettek túlnyomó többsége a rövidebb kamatok csökkenésére számít, nettó 55 százalék tartja ezt valószínűnek, ami 38 százalékpontos növekedés januárhoz képest. A hosszabb távú forintkamatok tekintetében viszont a többség emelkedésre számít, igaz, már kevésbé, mint egy hónappal ezelőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!