Az elmúlt években elképesztően megnőtt a hedge fundok száma világszerte, iparági becslések szerint tavaly év végén már 15 ezer működött. Ez azzal is együtt jár, hogy idén várhatóan rekordszámban zárnak majd be hedge fundok - véli Don Steinbrugge, a hedge fundoknak különböző szolgáltatásokat nyújtó Agecroft Partners szakértője. Tavaly 979 hedge fund fejezte be működését, leginkább azért mert gyenge volt teljesítményük, vagy a befektetőknek nem volt elég türelme kivárni, amíg a nagy üzletek termőre fordultak.

Így járt a Bloomberg tudósítása szerint két olyan amerikai hedge fund is, amelyek tavaly arra építettek ki pozíciókat, hogy hamarosan összeomlik a bajban lévő portugál Novo Banco Sa kötvényeinek árfolyama. Ez be is következett december utolsó napján, amikor a portugál nemzeti bank a hitelintézet adósságainak rendezésébe bevonta a kötvénytulajdonosokat is. A bank kötvényeinek árfolyama egy nap alatt 80 százalékkal zuhant, a két szemfüles hedge fund azonban ezt már a partvonalról nézte végig. Pár héttel korábban ugyanis le kellett építeniük pozícióikat, mivel a befektetők tőkekivonásai miatt az alapjuk bezárt. A Bloomberg az ügyet ismerő szakértők becsléseire hagyatkozva azt írja, hogy az egyik alap így 40, a másik 28 millió dollárnyi nyereséget nem tudott realizálni, amire pedig kitartóan készültek.

A 29 éves Toby Dodson, az Achievement Asset Management menedzsere december 30-án volt ügyfeleitől értesült arról, hogy a portugál bank kötvényeinek árfolyama összeomlott. Ő néhány héttel korábban likvidálta az alap pozícióit, mivel főnökeitől hívást kapott:be kell zárni az alapot, mivel annak más, az amerikai energetikai szektorban megtett rossz tétjei miatt a befektetők kivonják tőkéjüket. Dodson a pozíció kiépítésével korábban fél évet töltött.

Nem lehet túl boldog Scott Wilson, a Grupo BTG Pactual menedzsere sem. Az általa kezelt alap szintén néhány héttel az összeomlás előtt kellett kiszálljon pozíciójából, s így becslések szerint 28 millió dollárnyi profittól esett el. Az ő alapjának az jelentette a végét, hogy az alapító tulajdonost novemberben a hatóságok azzal vádolták, hogy akadályozni próbált egy korrupciós ügyben folyó nyomozást. Bár a milliárdos Andre Esetevez ellen ejtették a vádakat és elengedték, azonban az alapban kezelt vagyon értéke eközben novembertől februárig 4 milliárd dollárról 250 millió dollárra csökkent.

Persze voltak szerencsésebb spekulánsok is, a hírügynökség értesülései szerint a Balyasny Asset Management LP-nek sikerült kitartania pozícióját és ezen 15 millió dollárt keresett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!