Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legbiztosabb tipp a Wall Streeten az, hogy ha a részvényárak emelkednek, akkor a profi elemzők még feljebb várják őket. Most más a helyzet - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Az S&P 500-as index tegnap négy hete nem látott esést produkáltak, az 1,1 százalékos csökkenés ugyan nem nevezhető kiemelkedően nagynak, azonban ha megnézzük a legnagyobb befektetési bankok stratégáinak előrejelzéseit, nem nagyon lehet megnyugodni. Amennyire szerették ezt az évek óta tartó bikapiacot az elmúlt években, annyira szkeptikusakká váltak idén a stagnáló, csökkenő vállalati eredmények, a magas árazások és a Fed várható politikája miatti bizonytalanság következtében.

A Bloomberg által figyelt 20 legnagyobb brókerház elemzőinek előrejelzéséből számolt átlag alapján a stratégák 2146 pontra várják az S&P 500-as index év végi értékét, ez 11 ponttal alacsonyabb a tegnapi záróárnál. Ez az első olyan időszak, amikor az index értéke magasabb, mint az év végi célárakból számolt konszenzus.

Elég logikusnak látszik az elemzők pesszimizmusa, ha fundamentális oldalról vizsgáljuk a piacot - vélte a hírügynökségnek nyilatkozva Kevin Caron, a 180 milliárd dollár befektetéséért felelős Stifel Nicolaus & Co portfólió menedzser stratégája. Nincs semmilyen olyan katalizátor, amely feljebb nyomhatná az árfolyamokat. Mivel a piac jól teljesített, s a gazdaság is helyzete is javult, a hangulat jó, a kérdés viszont az, mi vezérli majd innen a növekedést - tette fel a kérdést.

A megkérdezett elemzők közül 11 várja év végére alacsonyabbra az index értékét december végére, igaz, egyikük sem jelez előre masszív medvepiacot. A legpesszimistábbak közülük, a HSBC stratégái is csak 9,1 százalékos esést várnak év végéig, 1960 pont körüli S&P 500-as indexértékkel.

Az amerikai részvények az elmúlt 5 hónap során látványos emelkedést produkáltak, 2014 óta a legnagyobbat. A vártnál kevésbé rossz vállalati eredmények és a Fed várható szigorításaival kapcsolatban enyhülő aggodalmak segítették a rallyt, az S&P 500-as index csak júliusban 3,6 százalékot emelkedett, s új csúcsra futott.

Ami érdekes, hogy a piaci stratégák eközben nem emelték, hanem csökkentették év végi célárfolyamaikat az indexre. Az év elején még 2224 pontra várták azt, most már csak az említett, 2146 pontos értékre. A növekvő szkepticizmusra jó példa a Goldman Sachs csapata, akik szerint az S&P 500-as index és a Stoxx Europe 600-as index egyaránt jó eséllyel eshet a következő 3 hónap során 10 százalékot. David Kostin vezető stratéga szerint a vezető amerikai mutató 2100 ponton köszöntheti az újévet.

Ők alulsúlyozásra tették a részvényeket a befektetési eszközökön belül. Úgy látják, a globális részvénypiacok drágák, a nyereségnövekedési ütem pedig alacsony a cégeknél, s ezért a piacok most egy széles kereskedési sáv felső szélén vannak. Ezért az ügyfeleknek a készpénz felülsúlyozását javasolják, s 12 hónapos időtávon is csak semlegesnek látják a részvények kilátásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!