A múlt hét végén újabb fordulatot vett a magyar-IMF saga, a most tartott első aukción máris óvatosabbak lettek a befektetők, így nem is tudta az adósságkezelő az előre tervezett körvénymennyiséget értékesíteni. A tervek szerint 20 milliárdnyi hároméves, 15 milliárdnyi öt- és 10 milliárdnyi tízéves futamidejű papírt adtak volna el.

Kereslet még csak-csak lett volna, ám az emelkedő hozamok mellett csökkentett értékesítésről döntött az ÁKK a két hosszabb papír esetében. A 3 éves papírokból elvitték a 20 milliárdot 6,15 százalékos átlaghozammal, ami 0,25 százalékponttal magasabb a két héttel ezelőtt tartott aukcióhoz képest, amikor még 5,9 százalékkal forogtak a papírok.

A 15 milliárdnyi 5 éves papírra azonban már csak 17,5 milliárdnyi ajánlat érkezett - ebből 10 milliárdot fogadott el az ÁKK 6,35 átlagos hozammal, szemben a két héttel ezelőtti 6,03 százalékos átlaggal.

A tíz milliárdnyi tízéves kötvényre 11,2 milliárdos ajánlatot tettek, végül 7,5 milliárdot fogadott el az ÁKK 6,87 százalékos hozammal. (Két héttel ezelőtt még 6,33 százalékon mentek el a papírok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!