A Saxo Bank szerdán publikálta a 2017-es évre vonatkozó "hihetetlen előrejelzéseit" - írja a Portfolio.hu.

1. A kínai gazdaság 8 százalékkal nő, aminek köszönhetően a Shanghai Composite index eléri az 5000 pontot.

Az általános vélekedés most az, hogy a kínai gazdaság tovább lassul majd jövőre is. Et természetes velejárója annak, hogy a kínai vezetés felismerte, hogy a feldolgozóiparra alapozott növekedés fenntarthatatlan, ezért próbálják átállítani a gazdaságot egy fogyasztásra épülő modellre. A Saxo Bank szerint ennek hatásai már rövidtávon, akár 2017-ben érezhetők lesznek, a fiskális és monetáris stimulus, valamint az egyre jobban kinyíló tőkepiac mellett nem zárható ki, hogy sokaknak pozitív meglepetést okoz Kína 2017-ben. Az 5000 pontos álomhatár egyébként 55,2 százalékos emelkedést jelentene a Shanghai Composite számára a jelenlegi 3222 pontos szintről.

2. A Fed arra kényszerül, hogy 1,5 százalékon fixálja a tízéves amerikai hozamot, ami a dollár esését hozza.

A Saxo Bank szerint van arra esély, hogy az amerikai jegybank a Bank of Japan korábbi lépésének ellenkezőjére kényszerül, és 1,5 százalékon fixálja a tízéves hozamot, vagyis ha e fölé emelkedne a jegyzés, akkor vásárol a piacon. Ennek oka, hogy 2013-ban a "tapering" idején komoly eladási hullámot váltott ki a piacon a jegybank lépése, és esetleg félnek ennek megismétlődésétől. Ha ez beigazolódik, akkor a kezdeti erősödés után esésbe kapcsolhat a dollár 2017-ben, miközben a többség arra számít, hogy a kamatemelések és a gazdaságösztönzés miatt az amerikai deviza éve lehet jövőre.

3. 25 százalékra emelkedik a magas hozamú kötvényeknél a csőd aránya.

Jelenleg a magas hozamú kötvények 3,77 százaléka csődöl be, korábban az amerikai recessziók idején ez az arány a 16 százalékot is elérte. A Saxo Bank szerint van arra esély, hogy 2017-ben ennél is sokkal magasabb, 25 százalék feletti arányt látunk majd, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a jegybankok a váélság óta mesterségesen fenntartják a nulla kamatokat.

4. A Brexit nem történik meg, Nagy-Britannia az EU része marad.

Normalizálódnak az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolatai, sikerül megállapodni a bevándorlás korlátozásáról és a pénzügyi szolgáltatások szabad áramlásáról, így az ország elveti az EU-ból való kilépés lehetőségét. Ennek köszönhetően az euró-font árfolyam a jelenlegi 0,85-ről 0,73-ra eshet. A Saxo Bank szerint a nemzetközi populizmus idei előretörése, ami a brit népszavazás mellett Donald Trump győzelmében és az olasz népszavazás eredményében mutatkozott meg, kooperatívabb hozzáállásra ösztönzi majd az Európai Uniót, így végül Brüsszel fog engedni a britekkel szemben.

5.  Zuhanásba kapcsol a réz:

A nyersanyagok közül a réz volt Donald Trump választási győzelmének a nyertese, hiszen az új elnök komoly infrastruktúra-beruházásokat ígér Amerikának, ami növelheti a fém iránti keresletet. A Saxo Bank szerint azonban 2017-ben a piac is realizálja majd, hogy az összes belengetett beruházás nem valósítható meg, ez pedig a réz piacán is elhozza a korrekciót.

6.  Jelentősen erősödik a Bitcoin:

Trump tervezett költekezése a dollár erősödését hozza majd, ami miatt a feltörekvő piacoknak alternatív finanszírozási forma után kell nézniük. Ez pedig ideális környezet lehet arra, hogy a Bitcoin tesztelje a 2000 dolláros szintet

7. Az amerikai egészségügyi reform pánikot vált ki a szektor szereplőinél:


Az egészségügyi rendszer átalakítása néhány cég részvénye esetében 50 százalékos zuhanást okoz majd. A Saxo Bank szerint az elnökválasztás egy új buborékot alakított ki az egészségügyi részvényeknél, ez fog kipukkadni 2017-ben. Amerikában a GDP 17 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, miközben a világ más részein ez 10% körül van. Az emelkedő gyógyszeráraknak köszönhetően az amerikai emberek egyre nagyobb része képtelen fedezni egészségügyi kiadásait.

8. Trump elnöksége ellenére a mexikói peso szárnyal majd, különösen a kanadai dollárral szemben:

Az elnökválasztási kampányban már láthattuk, hogy a republikánus jelölt győzelme megviselte a mexikói devizát, az idén már 18%-kal gyengült a dollárral szemben. A többség 2017-ben ennek folytatódására számít, azonban a Saxo Bank szerint könnyen jöhet egy visszapattanás is. Közben a kanadai dollár az emelkedő globális kamatkörnyezet vesztese lesz, mivel a kanadai lakosság eladósodottsága világviszonylatban is jelentős. Az előrejelzés szerint a kanadai dollár-peso árfolyam 30%-ot korrigálhat a 2016-os csúcsáról.

9.  Az olasz bankok lesznek a legjobban teljesítő részvények:

Több mint száz százalékos rally jöhet az olasz bankpapírok piacán, mivel az EKB rendkívüli intézkedésekkel igyekszik megakadályozni a teljes összeomlást - szól a jóslat. Jelenleg minden az olasz bankpapírok zuhanásáról és a feltőkésítési szükségletről szól, ezen azonban könnyen változtathat, ah az EKB valóban egyértelműen beáll mögéjük.

10.  Közös európai kötvényekkel élénkítené az EU a gazdaságot:

Végre megvalósulnak az évek óta tervezett közös eurókötvények, melyekből 2017-ben 1000 milliárd eurónyi bocsát majd ki az Európai Unió - jósolja a Saxo Bank. Ez szintén a populizmus terjedésére lehet válasz, a kontinensnek ugyanis előbb-utóbb alternatívát kell felmutatni a megszorításokkal szemben. Éppen ezért a közös kötvényekből befolyó pénzt elsősorban az európai infrastruktúra fejlesztésére és a kontinens integrációjának erősítésére fordítják majd, ebből a szempontból a Juncker-terv sikere is táplálhatja ennek megvalósítását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!