A vártnál magasabb, 83 millió eurós konszolidált nyereséget ért el a Raiffeisen Bank International az első negyedévbe, ez nagyjából a felét teszi ki az egy évvel ezelőttinek - derül ki a bank ma reggel közzétett gyorsjelentéséből.

A bank megerősítette, idén változatlanul veszteséget tervez, elsősorban a bankcsoport drasztikus átalakításának tervezett költségei miatt, amely során jelentősen csökkentenék a bank mérlegfőösszegét, s tőkemegfelelési mutatóját 2017 végéig 12 százalékig növelnék. Az átalakítás költségeit korábban 550 millió euróra becsülték, ennek nagy része idén jelentkezhet. Szintén korábbi bejelentés szerint a jelenlegi 112-ről 67-re csökkentenék a magyarországi fiókok számát.

A banknak mintegy 64 millió eurónyi vesztesége származott az ukrán hrivnya drasztikus értékvesztéséből, az ukrán leányvállalat 82 millió eurónyi veszteséget termelt az első három hónapban. Az orosz leánybank ugyan 95 millió eurónyi profitot produkált, azonban az orosz leány osztalékára nyitott fedezeti pozíciókon 53 millió euró veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a csoport.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 73,9 millió eurónyi nyereséget vártak a Raiffeisentől, a bank által számolt elemzői konszenzus 58 millió euróról szólt.

A bank megerősítette már bejelentett átalakítási terveit, ezek szerint eladni tervezi lengyel és szlovén leánybankját, a Zuno nevű internetes bankját, s orosz, ázsiai és egyesült államokbeli tevékenységének drasztikus leépítésére készül. Közlésük szerint az átalakítás folyamatban van, azonban ezzel kapcsolatban költségeket még nem számolt el a csoport.

A lengyel leánybank átvilágítása megkezdődött - írja a Reuters - annak devizahitel portfóliójával kapcsolatos intézkedésekre majd egy későbbi fázisban kerül sor. A bank vezetése egy korábbi elemzői beszélgetésére készült ábrából kiderült, az országban összesen 3,26 milliárd euróra rúg devizahitel állományuk.

A lehetséges vevőkkel már megkezdődtek a tárgyalások a szlovén leánybank eladásáról, míg a Zuno átvilágítása még csak most vette kezdetét.

Az RBI Tier 1-es tőkemegfelelési mutatója a negyedév végére 9,9 százalékra süllyedt a tavaly év végi 10 százalékról.

A bank közép-európai országokban elért nettó kamatbevétele 4 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest, 167 millió euróra. Magyarországon a nettó kamatbevételek 7 millió euróval csökkentek, a jelentés szerint a származékos termékek és értékapapírokból származó alacsonyabb bevételek és a csökkenő kamatok miatt. Az értékpapír kereskedésből származó nyereség a régióban 37 százalékkal emelkedett, 9 millió euróra, elsősorban a szlovák és a magyar leányvállalatnak köszönhetően.

Az igazgatási költségek Magyarországon csökkentek a költségcsökkentési programnak köszönhetően - áll a jelentésben. Magyarországon a várható hitelezési veszteségekre megképzett tartalékok nagysága 4 millió euróval csökkent, elsősorban a lakossági hitelek miatt. A magyar leányvállalat az első negyedévben elszámolta a pénzintézeti különadót, összesen 39 millió eurót.

A magyar leányvállalat az első három hónapban 21 millió eurónyi veszteséget termelt a tavalyi első negyedéves 33 milliós, és az utolsó negyedéves 97 milliós mínusza után. Nettó kamatbevétele 35 millió euró lett, a 2014-es utolsó negyedévben 36 millió euró volt. A működési eredmény a 2014 első három hónapjában elérttel közel azonos nagyságú lett, 65 millió euró.

A magyar devizahitelesekkel történő elszámolással kapcsolatban a tavalyi utolsó negyedéves 251 millió euró után az idei első negyedévben további 159 millió euró vesztesége keletkezett a csoportnak - derül ki a jelentésből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!