Augusztusban az árfolyamokkal együtt a forgalom is új lokális csúcsra emelkedett a tőzsdén, a brókercégek összesen 1230 milliárdnyi azonnali piaci részvényforgalomról jelentettek. (Az adat - mivel egy kötést az eladó és a vevő is regisztrál - duplikált, azaz kétszerese a valós értéknek). A BÉT-en utoljára a válság kitörésekor, tavaly októberben mértek ekkora forgalmat, a jellemzően uborkaszezonnak számító augusztusban pedig csak 2007-ben jegyeztek fel ennél magasabbat.

A legnagyobb pörgés az OTP részvényekben volt megfigyelhető, a forgalom 77 százalékát, duplikáltan közel ezer milliárd forintot a bankpapírra született kötések adták. Egyetlen hónap alatt a részvények egyharmada új tulajdonoshoz került, a három nyári hónap során pedig az összes papír megjárta a tőzsde virtuális parkettjét. A Mol papírok forgalma eltörpült a bankrészvényekéhez képest, azokból kevesebb mint tizedannyi fordult meg ugyan ezen idő alatt.

Az emelkedő árfolyamok a kereskedési kedvet is meghozták, a kötésszám az egy hónappal korábbi 520 ezer darabról 660 ezer darabra emelkedett. Ezzel párhuzamosan 1,76 millió forintról 1,86 millióra nőtt az átlagos kötésnagyság.

A pörgésnek a brókercégek is örülhettek, augusztusban már öten százmilliárdot súroló, vagy a feletti azonnali piaci részvényforgalomról számolhattak be. A legtöbb, -252 milliárdnyi - üzletnél az Erste segédkezett, a második 242 milliárdos forgalmával a KBC lett. Az Unicredit, a Concorde és a Cashline egyaránt száz milliárd forint körüli forgalomról számoltak be. A határidős index- és részvénypiacon is az Erste bizonyult legaktívabbnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!