Veszélyes mértékben megnőtt az optimizmus a BUX index várható teljesítményével kapcsolatban, s forintot pedig ismét az egyik legsérülékenyebb devizának tartják a régióban, s e mellett a magyar gazdaság helyzetét is rosszabbnak ítélik meg a szakértők . derül ki a német ZEW intézet friss felméréséből.

A felmérésben résztevő 60 pénzügyi szakértő véleményéből azonban hangulati alapon most meglehetősen nehéz olyan messzemenő következtetéseket levonni, mint korábban, tekintve hogy a felmérés lezárása óta eltelt néhány napban meglehetősen heves árfolyammozgások történtek mind a forint, mind a magyar részvények piacán, így most ez inkább arról ad képet, mik voltak a várakozások a vihar kitörése előtt.

A forinttól a szakértők nettó 22 százaléka várt gyengülést a következő 6 hónapban, ez bár nem rekord közeli érték a pesszimizmust tekintve, azonban eléggé forint negatív hangulat jelzett. Ez azért is figyelemreméltó - amint arra már novemberben és decemberben felhívtuk a figyelmet - mivel a forinttal kapcsolatos várakozások ebben a felmérésben inkább előrejelző szerepet töltenek be, semmint klasszikus kontraindikátor szerepet, tehát ha sok a pesszimista, akkor azt inkább forintgyengülés, ha sok az optimista, akkor erősödés követi.

Az elmúlt napok fordulata, az euróval szembeni árfolyam 324 forintig szaladása, majd az itt érkező éles fordulat még nem éreztette hatását a felmérésben. Megjegyzendő, hogy a forint hosszú ideje gyengülő trendben mozog az euróval szemben, s egy ilyen, éveken keresztül tartó trend megfordulásához masszív fundamentális fordulat is szükséges, kérdés, hogy az ECB héten bejelentett kvantitatív lazítási programja meghozza-e ezt a fordulatot.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu



Hasonló lehet a kérdés a BUX indexszel kapcsolatban is. Az elmúlt napok zuhanása és a piac alján bemutatott V alakú fordulót nem meglepő módon olyan felfokozottan jókedv előzte meg a szakértők részéről, amire utoljára tavaly év elején volt példa, s akkor is nagy esés követte az optimizmust. A felmérésben, amelynek eredményeit most publikálták, a szakértők nettó 45,8 százaléka várta az index emelkedését hat hónapos időtávon, a felmérés bull/bear hányadosa riasztóan magas, 4,6-os érték fölé emelkedett.

A fontos kérdés tehát itt is az lehet, hogy az ECB intézkedése meghozza-e a várva várt fundamentális fordulatot, amely a BUX index évek óta tartó lemaradásából a vezető indexekhez képes egy hosszabb távú felülteljesítést eredményez, vagy az elmúlt néhány nap indexemelkedése csak az előző zuhanás korrekciója.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


A magyar gazdaság jelenlegi helyzetét a felmérésben a szakértők nettó 8,3 százaléka rossznak vélte. Ez 8,4 százalékpontos romlást jelent a decemberi eredményekhez képest, s a régiós országok közül a második legrosszabb érték, ennél többen csak a cseh gazdaság állapotát ítélték rossznak. A kilátások tekintetében sem lehet ok az örömre, nettó 4,2 százalék szerint ugyanis azok rossznak tekinthetők.

A régióban egyetlen ország esetében sem vártak Magyarországon kívül romlást a megkérdezettek a következő hat hónapban. Az infláció tekintetében is Magyarország az, ahol fél éven belül annak emelkedésére a legtöbben számítanak, nettó 20 százalék. Így van ez a kamatokkal kapcsolatban is, nettó 4 százalék szerint a rövidebb futamidejű kamatok emelkedni fognak az eurókamatokhoz képest (bár abszolút mértékben csökkenést várnak), a hosszabb lejáratú kamatoknál azonban mind a rövidebb, mind a hosszabb futamidők esetében felfelé történő elmozdulást várnak a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!